Какво представлява концепцията на Дал

Съвременните индийски диетолози развиват ново отношение в разчитането на правилната диета. Според тях в западната култура въглехидратите в едно меню са лишени от фибри: например преработеното брашно се използва за правене на хляб, тестени изделия и сладкиши, и дори за продукти с упоменат диетичен ефект, пише edna.bg.

В индийската кухня се набляга повече на концепцията на Дал (Dal - означава "цепя", "разделям". Думата обозначава и всички бобови растения като леща, боб и грах, чиято шушулка е отстранена), Сабхи или Сабзи (sabji - използва се в Южна Индия, или sabzi - отнася се до всякакъв вид зеленчуци), Роти (roti или chapati - това е индийски плосък хляб, приготвен от пълнозърнесто брашно, смляно на каменна мелница).

Съчетаването на тези храни, включващи повече фибри, балансира нашето хранене, засища и ни дава повече енергия, което е необходимо при спазване на определен режим за отслабване, пише "Gotvach.bg".

Диетолозите в Индия отбелязват още един пропуск в храненето на Запад. Те смятат, че ни липсва достатъчен прием на зеленчуци и че те се поднасят под камуфлажа на крутони, мазни сосове или щедро полято количество олио.

Как да се справим с излишните килограми?

Следователно се питаме защо не отслабваме, мислейки си, че ядем здравословно?

Оттам идва и популярността на диети като тази на Аткинс, която поощрява ниското съдържание на въглехидрати. Това означава да избягваме храни като гевреци, пици, паста, кифли, които не доставят почти никакви хранителни вещества в нашето тяло. От друга страна диети, които напълно или частично ги отхвърлят, влияят на намаляването на серотонина - невропредавател в мозъка, отговорен за чувството на щастие, удовлетворение и благополучие. Резултатът, според индийските специалисти по хранене, са раздразнителност, безпокойство, депресия и съпротивление към спазването на диети.

Продължителното гладуване е полезно

Навици, които ни пречат да отслабнем

Индийските диетолози смятат още, че диетите за отслабване трябва да се основават на разбирането на редица фактори, които влияят върху теглото като скоростта на метаболизма, възрастта, пола, нивото на физическа активност, заболявания, които съпътстват желаещия да отслабне и второстепенни дадености.

Снимка: Istock

Основните храни, които използват в Индия, методите им на готвене и комбинациите от продукти в тях са насочени към повишаване на фибрите и хранителното съдържание.

Най-добрият начин да се знае, че губим тегло по правилния начин, според индийските диетолози, е да се гарантира, че редуцирането на килограмите става бавно и постепенно. Правилното и балансирано хранене е първата стъпка към успешно отслабване в дългосрочен план. В този смисъл основният етап включва избор на хранителни продукти, които са с ниско съдържание на калории и високо - на хранителни вещества.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.