До момента има съгласие по темата за машинния вот

Ревизията на Изборния кодекс влезе на второ четене в парламента. Темата предизвика сериозен спор между депутатите. Основният въпрос е как ще гласуваме напролет - само с машини или смесено и с машини, и с традиционни хартиени бюлетини.

Въпреки че БСП и ДПС отказаха да се регистрират, управляващите успяха да съберат кворум от 121 народни представители.

Ще гласуваме и с хартиени бюлетини, и с машини

„Днес затвърждавате езва от най-порочните практики. Променяте изборните правила месеци преди провеждане на избори. Това отблъсква избиратели и води до ниска избирателна активност. Правите го в условията на протести”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането. И допълни: „На улицата има стотици хиляди хора. Те искат оставка на правителството, нови и предсрочни избори".

„Госпожо Нинова, аз съм изненадан от вашия патос - да обявиш, че изборите са фалшифицирани преди да са проведени. Очаквах от Вас да предложите изборните списъци да се напишат в деня на изборите. Защо да сме различи от БСП”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

„Видяхме, че БСП не могат да поемат отговорността да предложат председател на ЦИК”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите.

"Не адмирирам посланията, които съдържат неистини, внушения и даже лъжи, които се отправят от тази трибуна. Отговорността на всеки един народен представител е от една страна да бъде отговорен в действията си, от друга - в думите си. С постоянното повтаряне, че изборите се манипулират, по никакъв начин не можем да убедим избирателите, че това е в интерес на прозрачния изборен процес", коментира още тя.

Как ще гласуваме на следващите избори?

Препъникамъкът в Изборния кодекс е свързан основно с машинното гласуване. „Когато имаме възможност да гласуваме и машинно, и на хартия ще дадем възможност на всички граждани да упражнят своето право на глас, защото още има такива, които не могат да се справят с машини. Предполагам, че във времето машините ще се превърнат в единствения начин на гласуване”, смята Александър Сиди от ВМРО. Депутатът от БСП Тодор Байчев пък отговори: „Тези, които не могат да се справят, успешно си теглят пенсиите от банкомата”.

А още преди старта на пленарния ден от ДПС отправиха остри критика за промените в Изборния закон. „Законът създава хаос. Ние от ДПС искаме елиминиране на недействителните гласове и елиминиране на  грешките в протоколите. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините”, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Преди заседанието пред парламента привърженици на Мая Манолова се събраха на протест с искане гласуването на следващите избори да бъде изцяло с машини. „Сега ГЕРБ съвсем удобно връща хартиените бюлетини, за да може след като бъде осуетено доставянето на машини, изборите да се проведат, както се проведоха в София миналата година”, заяви Манолова.

На фона на тези скандали, в началото на заседанието депутатите от ВОЛЯ застанаха на трибуната с тениски с надпис „Аз съм Марешки” в подкрепа на лидера си. Той беше осъден на 4 години затвор заради изнудване и рекет.

А група протестиращи влязоха в деловодството на НС, за да внесат декларация за разпускането на Народното събрание и за провеждането на предсрочни избори. Те отказват да напуснат сградата, докато не получат оставката на кабинета.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира случващото се в деловодството на НС.

„Заявила съм своето желание за диалог с тях. Г-жа Ангелова от ГЕРБ беше запозната и уточняваме кога парламентарната ни група може да ги приеме. Разговаряла съм и с другите групи”, заяви Караянчева. 

„Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации. Призовавам и НСО да си свършат работата. Разбирам, че в деловодството има и детенце. Какво прави то там? Мисля, че мястото му не е в сградата на НС, при положение че ние не сме отхвърлили исканията. Няма причина те да стоят на пропускателния пункт”, добави тя.

Караянчева обясни още, че протестиращите са дали срок от 16-и до 18-и септември за провеждането на среща с депутатите и не са заявили, че искат тя да се състои на момента.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.