Магистратите твърдят, че в единната информационна система на съдилищата има сериозни дефекти

Съдии се събраха на символичен протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Магистратите твърдят, че в единната информационна система на съдилищата има сериозни дефекти.

По думите им заради начина на работа на системата- елементарни дейности отнемат много време. Министърът на правосъдието Десислава Ахладова и членове на Висшия съдебен съвет смятат, че мнението на съдиите трябва да бъде чуто.

Така след 6 часа дебати ВСС реши от 18 септември до 10 декември съдилищата да спрат въвеждането на нови дела в системата. През това време ще трябва да бъдат отстранени недостатъците й и да се извършват необходимите доработки.

„В момента в новата система са необходими 30 действия само за постановяването на заповед за изпълнение. Ако е необходимо частично да бъде отхвърлено заявлението още 20 действия. Всичко това коства до 10 минути за обработка на съдебния акт, а не за написването му по същество”, обясни Стою Згуров – съдия в Софийския районен съд.

Президентът наложи вето на промените в Закона за съдебната власт

„Това, което смятам, че днес ще бъде разумното решение и това, което председателят Чолаков предложи, е временно да се преустанови действието на системата за един период до 18 декември, след което съдиите в работна група да изчистят всички несъвършенства на системата”, заяви Десислава Ахладова – министър на правосъдието.

„Техническото задание е разработено от предишния състав на Висшия съдебен съвет от Елка Атанасова и Калин Калпакчиев. Там са заложени всички изисквания и условия за функционирането на тази система. Ако това доведе до финансови санкции тогава вече нещата ще бъдат доста по-различни”, коментира Боян Магдалинчев – представляващ ВСС.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.