Огнената стихия обхвана над 20 000 декара

Напълно овладян е големият пожар на границата между областите Стара загора и Хасково. Днес няма нови фронтове на огъня и се извършват допълнителни обходи на периметъра. Всички екипи обаче остават на място в пълна готовност за реакция. И тази вечер дежурствата ще продължат. Ако ситуацията остане спокойна, утре ще започне поетапно изтегляне на екипите.

Пожарът успя да обхване общо над 20 000 декара площи на територията на двете области.  15 000 от тях - в област Стара Загора, а около 5 000 в Хасковско. Огънят унищожи борова и широколистна гора. 

Продължава борбата с огнената стихия в района на Стара Загора и Хасково

„Минава се по целия периметър, преценява се и се осигуряват екипи, където е опасно. Засилват се защитните ивици, които сме направили още вчера. С колегите от горските стопанства преценяваме къде са по-опасните места - долини и дерета и ги овлажняваме предварително, за да сме готови за вятъра”, посочи директорът на пожарната в Стара Загора Стоян Колев.

Предстои да се уточни откъде и по какъв начин е тръгнал пожарът. Над 20 екипа огнеборци, военни, горски и доброволци остават на място.

„Тепърва експертите ще се произнесат какви са причините за пожара. Според местните има вероятност огънят да е запален, но това са само версии”, коментира областният управител на Стара Загора Гергана Михова. 

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.