Председателят на Европейската комисия направи своята първа реч "За състоянието на Съюза"

Парите от бюджета на Европейския съюз ще бъдат защитени срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това заяви в първата си реч „За състоянието на ЕС” председателят  на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя отново настоя, че новата Комисия ще защитава с всички сили върховенството на закона. И припомни, че преди края на месеца ще бъде публикувана оценката за състоянието на върховенството на закона във всички страни членки. Фон дер Лайен се закани, че еврофондовете ще бъдат по-добре защитени от злоупотреби.

Фон дер Лайен: Късмет е, че Германия поема председателството на ЕС

"Комисията отдава възможно най-голямо значение на върховенството на закона. Ще направим така, че парите от нашия бюджет и проектът „Следващо поколение Европейски съюз” да бъдат защитени от всички видове измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на договорки”, заяви Фон дер Лайен.

Комисията залага много на новия механизъм за мониторинг на върховенството на закона. Но способността на всяка една страна да налага вето на окончателните решения прави налагането на всяка крайна мярка трудно приложимо.

Друг основен акцент в речта на Фон дер Лайен беше много амбициозен план за съкръщаване на вредните емисии в Общността.

"Осъзнавам, че да вдигнем целите си от съкръщаване на парниковите газове с 40 процента до обявените 55 процента е голямо увеличение. В същото време има хора които ще кажат, че и това не е достатъчно. Нашите оценки сочат, че ако се справи с тази цел Европейският съюз ще постигне климатична неутралност до 2050-та година. И ще успее да се впише в предписанията на Парижкото споразумение на климата", каза Фон дер Лайен.

Септемврийската сесия на ЕП няма да се проведе в Страсбург

Тя похвали и амбициозния план за набирането и разпределянето на 750 милиарда евро като икономическа помощ за борба с последиците от коронавируса. Като същевременно не спести и много критики. Те бяха насочени предимно към Вишеградската четворка и отказа им да приемат разпределението на мигранти. Както и към опитите в Полша да се въведат правила срещу хората с различна сексуална ориентация.

Еврокомисарят по търговията се извини, че е нарушил мерките срещу коронавируса

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да ги поведе по пътя към излизане от тази уязвимост. Имаме визия, имаме план, имаме инвестиция. Сега е време да започнем работа“, каза председателят на ЕК.

 

В началото на речта си "За състоянието на Съюза" Фон дер Лайен поздрави медиците и тези на първа линия за всеотдайността и грижата за пациентите. А депутатите изразиха почитта си с аплодисменти.

Септемврийската сесия на ЕП няма да се проведе в Страсбург

Председателят на ЕК каза, че е време да построим „нов, здрав съюз в областта на здравеопазването”. Ще бъдат подсилени институциите, отговорни за здравето на гражданите и ще бъде създадена нова Агенция за биотехнологични изследвания.

„Хората в Европа страдат. Нашият първи приоритет е да бъдем там, където се нуждаят от нас. Икономиката на Европейския единен пазар може да се справи. Тя е хуманна, защитава ни и ни помага да преодоляваме шоковете, като ни осигурява възможности и просперитет”, заяви Фон дер Лайен.

Председателят на Комисията предлага да бъде създаден механизъм, който ще  предотврати освобождаването на работници и стрес на пазара на труда.

„Нашите програми работят, за да помагат на хората и бизнеса. 40 милиона души са поискали помощ по програмите, а 16 държави са получили почти 90 милиарда евро. Това е истинска европейска солидарност в действие”, допълни Фон дер Лайен.

Европейската комисия има механизъм, по който да подкрепи държавите членки да въведат минимални заплати. Брюксел ще представи и нова стратегия за Шенген, каза още Фон дер Лайен, но не уточни какъв точно ще бъде той.

Тя коментира и ситуацията в Беларус: "Искам категорично да заявя, че ЕС е на страната на хората, които излизат по улиците на Минск".

Урсула фон дер Лайен отправи и критики. Те бяха насочени предимно към Вишеградската четворка и отказа им да приемат разпределението на мигранти. Както и към опитите в Полша да се въведат правила срещу хората с различна сексуална ориентация.

"Няма да спрем, докато не създадем Съюз на равенство. Съюз, в който можеш да бъдеш този, който си, без да се страхуваш от дисцриминация. Да бъдеш самия себе си не е идеология", каза тя.

Речите за състоянието на Съюза се произнасят годишно от 2010 година насам. Тази реч трябваше да бъде в Страсбург, но Франция обяви града за "червена зона на коронавирус" и се наложи преместването й в Брюксел.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.