Има всички основания коронавирусната инфекция да стане сезонна, както другите остри респираторни заболявания на вирусна основа

Има всички основания коронавирусната инфекция да стане сезонна, както другите остри дихателни вирусни инфекции. Затова ваксинирането срещу COVID-19 може да стане редовно, като имунизацията срещу грип, алармират вирусолози и специалисти по инфекциозни болести, цитирани от БТА.

Директорът на "Роспотребнадзор" Анна Попова каза неотдавна, че по данни от държави и от северното, и от южното полукълбо, коронавирусната инфекция придобива сезонен характер.

"При другите коронавируси има сезонност - от ноември до април. С голяма вероятност подобна сезонност ще е характерна и за новия коронавирус. Предполагаемият сезон на коронавируса в общия случай ще съвпада със сезона на грипа, но в различните страни и климатични условия са възможни нюанси", каза директорът на Руския институт по медицинска паразитология, тропически и заразни заболявания Александър Лукашев.

Грипът може да е свързан с разпространението на коронавируса

Той обърна внимание, че особено важен е въпросът колко дълго ще се запазва имунитетът след ваксиниране. "Ние не се опасяваме толкова от това, че вирусът мутира и ще избяга от действията на тези ваксини, които се разработват у нас и другаде по света, колкото не сме сигурни доколко ще се запазва имунитетът и доколко той ще спира циркулацията на вируса", твърди експертът.

Завеждащата катедрата по вирусология в Руската медицинска академия по продължаващо професионално образование Елена Малинникова също е съгласна, че за коронавирусната инфекция е характерна сезонността, както при другите инфекции, предаващи се по въздушно-капков път. "Този вирус ще циркулира в човешката популация в една или друга степен. Колко дълго това ще се случва, сега е трудно да се каже - може да е година и половина, може да са десет години. Но засега той се държи като другите респираторни вируси", каза Малинникова.

14% от доброволците, изпробвали руска ваксина, имат оплаквания

Повторното ваксиниране срещу коронавируса повишава имунната защита на организма шест пъти и повече, заяви Александър Гинцбург, директор на института "Гамалея", разработил първата руска потенциална ваксина срещу коронавируса. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.