Хората твърдят, че са обгазени от намиращата се наблизо биоцентрала за производство на газ

Спешна проверка на екоинспекцията в пловдивското село Труд. Причината е силна задушлива миризма, която през изминалата нощ усетили местните. Макар и по-слабо тя продължава да се усеща и днес. 

Освен жителите на село Труд за натрапчивия мирис на ферментирала животинска тор сигнализираха и живеещите в съседните села Строево и Войводиново.

Екоинспекцията откри нередности в биоцентралата и издаде предписания, които незабавно да бъдат изпълнени.

Жителите на Труд твърдят, че селото е било обгазено във вторник след 20:00 часа. През цялата нощ миризмата навън била непоносима. Според тях причината е авария в близката биоцентрала.

Някои от жителите на селото споделиха, че от неприятния мирис са получили лютене и сълзене в очите. Славка Стайкова живее на 500 метра от биоцентралата и не смее да изведе детето си навън, тъй като се страхува за здравето му. „Цял ден не можеш да отвориш да се проветрява. А съм с малко дете на четири месеца. Отровиха ни, абсолютно ни отровиха”, споделя тя.  

„Вътре, затворени, на затворени прозорци. Даже миризмата влиза през филтрите на климатика”, твърди и Кристина Джумеркова.

Има ли обгазяване в Русе?

На тел.112 във вторник вечерта са регистрирани десетки оплаквания от жители на селото, които търсили помощ от институциите. Към 22:00 часа в селото  пристигнали служители на екоинспекцията от Пловдив и влезли на проверка  в биоцентралата.

„Проверката констатира, че има разливи на птича тор в района на централата, вътре в самия двор. Предполагам, че имат и авария”, заяви кметът на село Труд  Красимир Минков.

В завода се преработва  силаж и оборска тор. От тях се добива биогаз чрез ферментация. От биоцентралата отрекоха да има авария в един от ферментаторните реактори, но признаха, че неприятната миризма идва от тяхна площадка заради технологичен пропуск при складирането на суровина на открито.

„Около 15 тона птича тор, която е на открито. Тази маса, поради малък проблем, не е заредена веднага, както е по принцип организацията в обекта и от нея има миризма. Но става въпрос за много малко количество, което е примерно на една малка ферма за два дни производството”, заяви управителят на биоцентралата в с. Труд Костадин Шкретов. На въпрос къде се намира в момента тази маса, той отговори, че тя вече е прибрана.

Протестиращи за чист въздух блокираха движението към Дунав мост

От екоинспекцията в писмо до NOVA съобщиха, че във вторник вечерта техни служители са констатирали нарушения и са дали предписания на биоцентралата да не съхранява на открито всякакви видове тор. На оператора веднъж вече е наложена глоба от 5 000 лева, която в момента обжалва. Поканен е и за връчване на още един акт за административно нарушение.

В четвъртък жителите на село Труд се събират  на протест пред сградата на екоинспекцията в Пловдив.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.