Това става ясно от нов доклад на Федералната статистическа служба

Цените на парцелите за строеж в Германия достигнаха рекордно ниво. Това става ясно от нов доклад на Федералната статистическа служба. През 2019 година квадратният метър е бил най-скъп в Берлин и Хамбург, предаде БГНЕС.

Къде са най-евтините жилища в София и страната?

"Не само цените на жилищата и къщите са се покачили рекордно. И парцелите за строеж никога не са били по-скъпи." Това обяви Федералната статистическа служба. Според изчисленията на експертите ѝ, през 2019 година един квадратен метър земя в Германия е струвал средно 190 евро. Преди десет години парцелите за строеж са се продавали средно за 122 евро за квадратен метър.

Как се промениха цените на жилищата в България

собено скъпи са били парцелите в Берлин и Хамбург. Там 1 кв. м. е струвал средно съответно 1328 евро и 1158 евро. Най-изгодно е било в източногерманските провинции Тюрингия, Саксония-Анхалт и Мекленбург-Предна Померания. В тези три провинции 1 кв. м. земя се е продавал средно за малко под 60 евро.

Собственици на жилища се отказват да продават

Според експертите от Федералната статистическа служба, цените се влияят от големината на населените места. В градчета с по-малко от 2000 жители цените за 1 кв. м. земя са били средно около 66 евро. Същевременно в 14-те най-големи германски града с над 500 000 жители парцелите за строеж са се продавали средно 17 пъти по-скъпо: за 1128 евро за 1 квадратен метър.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.