Общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен

В деня на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, българската столица отбелязва своя празник. В Деня на София - 17 септември, за жителите и гостите на най-големия град в България са предвидени редица тържествени церемонии и многобройни културни събития. Тази година тържествата в столицата бяха отменени, заради пандемията. Но не мина съвсем без празничен дух.

Събирано няколко стотин години, сменяло своите стопани, едно съкровище останало скрито близо две хиляди години в Центъра на София, недалеч от храм Св. Неделя. Открито преди пет години, съкровището преминало дълга реставрация, за да могат от днес столичани да го видят в Музея за история на София. Най-раните монетите са от втори век преди Христа.

Най-новите монети са от трети век, след Христа, от времето, когато градът е столица на римската провинция Вътрешна Дакия. 16-века по-късно учредителното събрание във Велико Търново връща короната на София. След обявяването на София за столица, към града се отправят редица европейски архитекти, а държавата тегли заеми, за да създаде сегашния исторически център на града.

Празничното настроение продължава със стрийт трикинг, DJ пърформанс, фокуси, музикални имровизации с духови и струнни инструменти и театър на движението във флашмоб културния проект, организиран от студентското сдружение в обществена полза "Национален център за иновации и дигитални изкуства".

ИСТОРИЧЕСКИ МАРШРУТИ В СОФИЯ: Познаваме ли историята на сградите и на хората, живели в тях?

„От тогава до днес има огромно развитие, размах, които се дължи на много поколения, първоначално на чужденци, които действат с българи-родолюбци, а в последствие идват и първите поколения българи, образовани в чужбина”, разказва  Ерина Кръстева от музея за история на София.

Столицата ни носи името на раннохристиянската църква „Света София“, където и днес беше отслужена литургия за празника на Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

 

 

Мотриса от новия трети метродиаметър ще бъде „подобрена“ с озвучаване, художествено осветление, брандинг и украса, както и изпълнена с млади артисти в две части - от 12:00 ч. до 15:00 ч. и от 20:00 до 22:30 ч. Подземният влак ще се движи по разписание в третия метродиаметър и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“. На всеки пробег по маршрута от кв. "Красно село" до кв. "Хаджи Димитър" музиката ще се променя от трап, през хип-хоп и БГ поп до техно. На различни метростанции във флашмоба, изненадващо ще се включват артисти и спортисти с различни демонстрации и етюди. В тунелите „мотрисата фантом“ ще разчита на художествено осветление, ефекти и скоростно преживяване.

В лични си профил във Facebook премиерът Бойко Борисов поздрави всички именици и допълни, че столицата продължава да се развива и да става все по-хубава и приветлива. Борисов се похвали и с метрото, което вече е с  дължина от 48 км.

Как празнува София, вижте в нашата ГАЛЕРИЯ

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.