Това показват данни от проучване на „Галъп Интернешънъл”

Пет сигурни партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес. Други две са с шансове да пробият 4-процентовия праг, показват данни на агенция „Галъп Интернешънъл”.

ГЕРБ и БСП са с изравнени сили. Двете партии събират подкрепата на 13% от анкетираните. Левицата е с три десети от процента над управляващите. На трета позиция е „Има такъв народ” на Слави Трифонов. За нея вота си биха дали малко над 8% от запитаните. Веднага след това се подрежда ДПС, но социолозите отбелязват, че движението традиционно се мобилизира в месеците преди избори. Според данните на „Галъп” петата сигурна партия в бъдещ парламент ще е „Демократична България”. Нейният резултат е малко над 5%.

„Обединените патриоти” остават под ръба за влизане в следващо Народно събрание. По същия начин изглежда ситуацията и за формацията на Мая Манолова.

Социолозите отчитат ръст на хората, които декларират, че няма да гласуват или че ще отбележат квадратчето „не подкрепям никого” в бюлетината.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 3 и 11 септември 2020 г. сред 807 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 000 души.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.