Той е единственият плаващ музей на Балканите

Официално представиха обновения кораб "Радецки". Ремонтът беше направен за 7 месеца в румънска корабостроителница в Браила. Българската светиня влезе на ремонт на 11 ноември 2019 година. а на 6 юни тази година се върна на пристанището в Козлодуй. От днес той вече може да плава, но само с 35 пасажера на борда заради кризата от коронавируса.

 

Кораби от типа на българския "Радецки" има само 2 по цялото поречие на Дунава.

„Единият в Егенсбург, който е статично хванат за брега. Няма пътувания. Той стои само на място и е музей. И това е единственият кораб на Дунава от този тип, който е с лопати и пътува по реката, и вози туристи", обясни кап. Николай Зубарев

Той е един и от малкото в света и затова ремонтът му бил истинско предизвикателство за специалистите в румънската корабостроителница в Браила. Йон Броазка е потомствен корабостроител и бил истински изкушен от възможността да ремонтира не друг, а точно този кораб. Капитанът, който го закарал за ремонт още си спомня колко зле е изглеждал кораба.

"Положението на кораба преди ремонта беше плачевно. Беше тотално занемарен. ”, разказва Цветан Страхилов.

Сега  дъното е укрепено, сменени са някои важни механични части, а всички метални и дървени повърхности са освежени. Така след година престой на кея и още 6 месеца ремонт, "Радецки" отново може да плува по сините вълни на Дунав. Първият рейд обаче беше отменен заради силен страничен вятър. Кога ще бъде следващото плаване – не се знае и причина е коронавирусът. На един курс на палубата може да се допуснат само 35 души, а малкият брой на пасажерите не би покрил разходите. Затова "Радецки" за сега няма да плава.

Засега корабът остава закотвен на легендарния 704-ти километър след Галац до тук, на козлодуйския бряг, но отворен за всеки посетител, който иска да види обновените музейни експозиции. Освен експонатите от подвига на Ботев и четата му, сред тях вече са подредени и такива, свързани със създаването на сегашния, българския "Радецки" с пари, събрани от милион и 200 хиляди деца и още безброй възрастни родолюбци. 

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.