Скандали и поискана оставка на Цвета Караянчева

"Смятаме, че няма никакви основания за искане на оставката на председателя на парламента. Операцията беше извършена от НСО, а не от г-жа Караянчева. Смятам, че трябва да приключим този въпрос”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" депутатът от ГЕРБ Евгения Алексиева в коментар на случая с майките от "Системата ни убива" и Мая Манолова, които преди два дни се барикадираха в сградата на НС и отказаха да напуснат. Часове по-късно бяха изведени от служители на НСО.

Тя добави, че среща с майките ще има и парламентарната група на ГЕРБ е отворена към диалог. „Трябва да направим така, че техните искания да бъдат чути и взети под внимание”, каза Алексиева. Според нея случилото се е PR акция на Мая Манолова и на БСП.

Кои партии имат шанс да влязат в следващия парламент?

„Искането на оставката на Цвета Караянчева е естествен изход от ситуацията и хаоса, който беше създаден в Народното събрание. Едно санитарно помещение се превърна в политически въпрос. Имаше времена, когато в НС неправителствени организации, граждани и медии можеха да споделят своето мнение”, каза депутатът на БСП Надя Клисурска.

Коментар по темата направи и народният представител от „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов. Според него това са „гнусни сценарии” на опозицията. „Да се мъчиш да извлечеш политически дивидент от трибуната на Народното събрание е грозно и отвратително. Ние сме имали срещи с майките от „Системата ни убива”, приехме всички предложения за решаването на проблемите им, които тогавашният омбудсман Мая Манолова направи”, заяви Ангелов.

Вицепремиерът и петима министри ще отговарят на депутатски въпроси

Той добави, че всъщност нещата, които Манолова е предложила не са свършили работа, а сега тя просто иска да трупа рейтинг.

Депутатите коментираха и приетите окончателно промени в Изборния кодекс.

„За съжаление на БСП, хората, които гласуват, не дават доверието си на тях. За да чуем хората, ще се явим на избори, но на редовните такива след 6 месеца. През годините имаше много желания за свикване на Велико народно събрание и писане на нова Конституция. Това са и нашите предложения”, заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ.

Тя добави, че е нужно да има гласуване и с хартиена бюлетина, защото някои от избирателите не искат да гласуват с машина, а други просто не могат да го направят. „Ние сме дали възможност за избор на хората да упражнят своя глас, както преценят за добре”, каза още тя.

Ангелов заяви, че ВМРО не е поставяла ултиматум за подкрепа на предложението си.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.