Изненадан съм от отговорното отношение на цялата образователна система, каза още той

„Изненадан съм от изключително отговорното отношение на цялата образователна система към заразата COVID-19. Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“.

„Наясно сме, че в една паралелка не може да има прекъсване на епидемичния процес. Въпросът е да не позволим той да "прескача" от клас на клас и от училище на училище. Каквото се случва в обществото, това ще се случва и в училище", каза още доц. Кунчев.

„Децата, които са заразени и сега ги откриваме, не са заразени, защото започнаха училище, а просто случаите са установени, защото започна учебната година. Ако хващаме повече болни тази седмица, това е показател, че си вършим работата и има надзор", посочи главният държавен здравен инспектор. 

„От края на другата седмица ще завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата. В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата", категоричен бе Кунчев.

Доц. Кунчев: Уплашен съм от нивото на разпространение на слухове и неверни новини

Той обясни още, че след преговорите с родителите е отразено всичко, което те са поискали. "Включително и това всеки, който не иска присъствено обучение, да може да се обучава електронно. Резултатът е, че в момента от 717 000 деца само 500 са изявили подобно желание", коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента. „Притеснява ме голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи Кунчев.

За 2 седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%.

„На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите", каза той. И допълни: "Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко покачване, така че този процент минус 2,7 ще премине към покачване".

Д-р Симидчиев: Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата

Доц. Кунчев подчерта, че ако ръстът на заболеваемостта в Южна Европа е в резултат на нова вълна на заразата, това би бил най-лошият вариант за България. Причината - евентуален пик ще съвпадне и с началото на учебната година, и с началото на циркулацията на други респираторни вируси, грип. "До януари неминуемо ще се сблъскаме и с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

Той подчерта, че нито една от прогнозите за развитието на пандемията до момента не се е сбъднала, включително тези на институции като Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта. "Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози", подчерта доц. Кунчев.

„С нетърпение очакваме ваксина. 40 са фирмите в света, които са на ръба да създадат такава. 7 от тях са сключили договор с ЕС. Ние ще сме една от страните, които първи ще имат достъп до нея”, каза още главният здравен инспектор.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.