Управляващите се обявиха в подкрепа на Цвета Караянчева, след като БСП и ДПС поискаха оставката й

Пореден ден на сблъсък между управляващи и опозиция в парламента. От БСП атакуваха правителството заради новия външен дълг от близо пет милиарда лева, който беше поет от кабинета. Финансовият министър Кирил Ананиев отговори, че заемът е взет при възможно най-ниската лихва. От опозицията използваха дълга като нов повод да поискат оставката на правителството. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че постигнатото споразумение не е най-доброто, а парите ще се харчат непрозрачно. Финансовият министър Кирил Ананиев я обвини в лъжа и зави, че сметките й са грешни.

Спорът между управляващи и опозиция възникна по време на парламентарния контрол. БСП излязоха с декларация, в която обвиниха управляващите, че новият външен дълг е неизгоден.

„Определено неадекватни са твърденията на правителството, че е постигнало супер ниска цена на дълга. Ще стимулира ли този заем икономиката? И ще подобри ли жизненото равнище на народа? Както винаги, ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата”, заяви от трибуната Корнелия Нинова.

Кои партии имат шанс да влязат в следващия парламент?

"Ще помоля Корнелия Нинова да се подготвя с истинска информация, когато реши да взима думата по толкова важен въпрос, какъвто е поемането на нов дълг", отвърна финансист номер 1 Кирил Ананиев.

 

 

„След като проведох емисията, в сряда ми се обади цялото ръководство на ЕК и всички мои колеги министри на финансите от Европейската комисия и ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г. 27 емисии са направени през 2020 г. от 27 държави, нашата емисия е с най-нисък лихвен процент - 0.375 %”, допълни Ананиев.

От опозицията изразиха и съмнения за начина, по който ще бъдат изразходвани средствата.

„Ще стимулира ли този заем икономиката и ще подобри ли жизненото ни равнище, или както винаги ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата?”, попита Нинова.

„Икономическите и социалните мерки трябва да бъдат изпълнени, защото те са насочени към хората и за бизнеса. Ние сме поели този ангажимент и ще изведем икономиката на държавата от тази криза”, заяви Ананиев.

 

 

Междувременно спор избухна и заради исканата оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева. Този път - в ефира на NOVA. От БСП настояха Караянчева да напусне поста си заради силовото отстраняване на протестиращи от деловодството на парламента. А от ГЕРБ и „Обединени патриоти” категорично застанаха зад нея.

„Това беше PR акция на г-жа Манолова и БСП го използваха като PR акция, все пак всяват някакви манипулативни твърдения и хаос в Народното събрание и в обществото”, коментира депутатката от ГЕРБ Евгения Алексиева.

„Категорично не е така, защото майките на деца с увреждания са част от българското общество. Има проблеми, които те искат да бъдат разрешени и е крайно време да им се обърне внимание”, заяви депутатката от БСП Надя Клисурска.

„Подобни гнусни сценарии, които опозицията прави най-редовно, са просто отвратителни”, каза Юлиан Ангелов, депутат от „Обединените патриоти”.

Оставката на Караянчева искат и от ДПС. Причината - подали са сигнал за несъвместимост от член на ЦИК, а той вече месец не е разгледан.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.