Това заяви министърът на среща с представители на туристическия бранш в Кюстендил

„Интересът на чужденците към дестинациите за здравен туризъм е голям и Кюстендил трябва да се възползва от тази възможност”. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представители на туристическия бранш в града. В дискусията участваха кметът на Кюстендил Петър Паунов, зам.-областният управител Матей Попниколов и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Марияна Николова: Ще търсим консенсус за рестарт на туризма

Вицепремиерът уточни, че регионът има огромния потенциал да заеме важно място на картата на българския туризъм.

„Тук история, култура и използването на минералните ресурси вървят ръка за ръка от древността. В тази тежка кризисна ситуация медицинския, балнео- и СПА туризмът могат да бъдат силен стимул за отрасъла и връщането му към предишните нива”, уточни министър Николова.

Тя поясни, че един от рекламните клипове на Министерството на туризма, снимани съвместно с Асоциацията на екскурзоводите, е посветен на уникалната за България и Европа картинна галерия на Владимир Димитров-Майстора. През идващата седмица той ще бъде пуснат в социалните мрежи и големите телевизии.

„Градът има много възможности за семеен и уикенд туризъм. Важно е да се предлагат привлекателни пакети, особено през есенния сезон”, каза още министърът на туризма.

Марияна Николова: И през 2021 година ще разчитаме на българите

Николова цитира данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които от началото на годината до 11 септември 2020 г. пренощувалите туристи в общината са 10 278. От тях 9 100 са били български граждани, а останалите предимно от Северна Македония, Италия, Гърция, Германия и Сърбия. В цялата област пък пренощувалите лица са 33 000, от които отново по-голямата част са българи – 30 000.

Министърът разясни пред бранша предприетите мерки от Министерството на туризма и правителството за насърчаване на бизнеса след кризата от COVID-19.

Кметът на града Петър Паунов благодари на вицепремиера за срещата. По думите му туристическият сектор трябва да създава добра база и да става все по-привлекателен за младите хора, които да имат желание да се развиват в него. Туризмът е част от един по-добър живот и ние трябва да бъдем част от него, поясни  Паунов.

Марияна Николова проведе работна среща с Асоциацията на банките и ББР

В рамките на дискусията бизнесът представи пред вицепремиера различни идеи и възможности за развитие на Кюстендил, както и проблемите, пред които е изправен. Те наблегнаха на ползите от минералната вода и необходимостта за увеличаване на местата за настаняване. Бе обсъдена и темата за професионалното образование в сферата на туризма и създаване на различни атракциони, които да привличат посетители в района.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.