За това съобщава авторитетното испанско издание "Ел Паис"

Китайски хакери са откраднали информация от испански лаборатории, работещи върху ваксина за COVID-19, съобщи „Ел Паис“.

Докладът се появява в момент, в който фармацевтични компании по целия свят се надпреварват да разработят ефективен удар срещу вируса, убил повече от 940 000 души и заразил 30 милиона.

ТЕЖКА ИНФЕКЦИЯ: Хиляди покосени в Китай

Все още не е ясно каква информация е открадната, нито колко важна е тя.

Цитирана в статията, ръководителката на тайните служби на Испания Паз Естебан заяви, че хакерите провели "особено мощна кампания, насочена към лаборатории, работещи по разработването на ваксина", не само в Испания, но и в други страни.

Естебан каза, че е имало "качествено и количествено" увеличение на атаките по време на блокирането, като хакерите са насочени към "чувствителни сектори като здравеопазването и фармацевтиката".

Кунчев ще поиска удължаване на извънредната обстановка с два месеца

Повечето атаки са извършени от хакери от Китай и Русия, често от държавни организации, но също така и от престъпни организации и университети, които търгуват с откраднатите данни, твърдят източници от сферата на сигурността. Но атаката, при която са откраднати испански данни, е предприета от китайски хакери, категорични са те.

14% от доброволците, изпробвали руска ваксина, имат оплаквания

През юли съд в американския щат Вашингтон обвини двама китайски граждани в кражба на данни от стотици компютърни системи по целия свят, в някои случаи от името на китайски правителствени агенции. Хакерството, което се извършвало в продължение на десетилетие, напоследък включвало търсене на уязвимости в системите на фирми, разработващи ваксини за COVID-19 и тестващи технологии и лечения, заяви американското Министерство на правосъдието. Испания беше една от 11-те държави, посочени в обвинителния акт като обект на атаките.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.