От социалното министерство обясниха как се процедира

Министерството на труда и социалната политика публикува във Facebook съвети към родителите на дете под карантина. 

Д-р Симидчиев: Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата

"Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен. В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи. Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв", сочат от ведомството.

 

 

В случай, че родителите са контактни или заразени с COVID-19 и не могат да излизат от дома си, от социалното министерство съветват да се свържат със съответната община и поискат да бъдат включени в патронажна грижа. Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до домовете.

COVID-19 в няколко училища в страната (ОБЗОР)

"Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина", подчертават от министерството.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.