От здравното министерство заявиха, че страната ни скоро ще разполага общо с 340 000 дози

Вече се усеща първи недостиг на противогрипни ваксини. Дни след като бяха доставени в аптеките, те вече са почти изкупени. От здравното министерство заявиха, че страната ни ще разполага общо с 340 000 дози. 88 000 вече са доставени в аптечната мрежа и са на свършване.

 „При дистрибуторите свършиха за 3 часа, общо взето. И даже не всички аптеки успяха да вземат това, което бяха заявили предварително. Най-вероятно на пазара има все още ваксини, но са пред привършване. Ще имаме за 3-4 дни още”, заяви Николай Костов, собственик на верига аптеки.

Отпуск или болничен за родителите на деца под карантина

В някои аптеки твърдят, че толкова засилен интерес към ваксината не е имало никога досега. Медиците напомнят, че препаратът е само срещу сезонния грип и не пази от коронавируса.

“Противогрипна ваксина означава ваксина, която да предпазва от разболяване от сезонния грип. Разболяване казвам, защото заразяване ще има там, където има въздушно-капкова инфекция. Въпросът е когато човек се зарази, да не се разболее”, посочи вирусологът проф. Радка Аргирова. Въпреки това индиректно противогрипната ваксина може да помогне и в борбата срещу COVID, тъй като в момента много от симптомите на сезонния грип се припокриват с тези на коронавируса.

Напълно обезпечени откъм ваксина ще са пенсионерите, тъй като държавата отпуска за тях 180 000 дози. А ваксинацията ще започне през октомври. Могат да се ваксинират единствено напълно здрави хора, напомнят медиците. От аптечната мрежа чакат нови доставки за свободна продажба, макар и отново ограничени.

„След 15 дни ще имаме, на другия голям производител”, заяви Николай Костов.

Грипът може да е свързан с разпространението на коронавируса

Бумът в продажбата на противогрипните ваксини беше очакван още преди месец. Тогава редица световни производители излязоха с информация, че за този сезон ще имат свръхпроизводство, защото се очаква и свръхтърсене. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.