Външното ни министерство предупреди да не се пътува до Гърция

Двама души са загинали и двама са в неизвестност след урагана в Гърция. Повече от 600 молби за помощ е получила Пожарната служба заради бедствието. Природната стихия връхлетя южната част на страната с 80 км/ч, предизвика огромни вълни, събори дървета, наводни къщи и прекъсна електрозахранването. Затова и нашето външно министерство предупреди да не пътуваме към Гърция. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Първата жертва е жена от село Василе, област Лариса , заклещена в дома си. Издирват се други двамата души. Има информация, че жена е попаднала във водната стихия с колата си, другият изчезнал е 64-годишен фермер.

Ураганът „Янос” удари Гърция (ВИДЕО)

 

 

Рядко вижданото явление удари западните острови Кафалония, Закинтос и Итака. Засегната е  и почти цялата територия на Пелопонес. Гражданите подават сигнали за наводнени пътища, улици и къщи. Има паднали дървета, отнесени покриви и много повредени автомобили. 

Мощен циклон приближава Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Днес циклонът ще нахлуе в района на Атика и Евия. Има предупреждение както от гръцките власти, така и от българското посолство, да не се излиза, освен по спешност.  Предупредиха и да се затворят добре прозорците и вратите. 

 

 

Най-песимистичните прогнози за силата на стихията не се оправдаха. Въпреки това ураганът „Янос” беше най-значимото явление в региона този сезон.

 

Български граждани има в цялата ни южна съседка, тъй като туристическият сезон продължава. В българското посолство е имало две обаждания от български граждани, които по-скоро са уплашени или се интересуват как да се завърнат в страната.

 

При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони:; +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105, както и с генералното ни консулство в Солун на: +30 2310 829 210, +30 2310 869 510; +30 2310 869 520.

 

Репортер: Бойка Атанасова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.