За борбата с вируса сподели д-р Дончо Дончев в ефира на "Събуди се"

„Коронавирусът не е война, която знаем от историята, от филмите или книгите. Това е една асиметрична война. Целият свят се е изправил пред невидим враг, който коси наред не само здрави човешки животи, но и всички области на живота – образование, транпосрт,финанси”, смята д-р Дончо Дончев, началник на отделението па по аудиология и отоневрология. Медикът, който се изправи на първа линия срещу коронавируса, разболя се, но го преодоля.

Какъв е ефектът от лечението на коронавирус с кръвна плазма?

Той е специалист УНГ във ВМА и има огромен опит в няколко военни мисии зад граница. Още в началото на пандемията се включва да помага на първа линия в борбата срещу COVID-19. Но от доброволец става пациент. И започва нова битка – този път за собствения си живот. Печели я и отново се втурва да помага на други заразени – като дарява кръвна плазма.

„Аз не искам да говоря страхотии, обръщам се съвсем човешки за това, което преживях. COVID-19 няма нищо общо с грипа. Всяка вирусно респираторно заболяване, ако продължи над 4-5 дни, се смята за усложнено. При COVID-19 вирусът не се изчиства близо 20 дни. Този миниатюрен враг продължава да се размножава, да се репликира и да предизвиква вирусни промени”, каза още д-р Дончев.

Лекар от ВМА, преборил COVID-19, дари кръвна плазма (СНИМКИ)

Той и колегите му са смятали, че коронавирусът ще отмине, както отминават грипните вълни. Вирусът обаче не е отминал, а напротив – не отстъпва. Според д-р Дончев единствено с вирусен препарат или с ваксина ще успеем да преборим вируса. Той сподели как се е възстановил след болестта, въпреки, че е загубил 20 килограма.

„Не лекуваме вируса, а последствията. Те са за белите дробове, бъбреците, черните дробове. Лекарите са защитени и въпреки това много специалисти се разболяват. За мен основната причина е чисто физическата преумора”, сподели той.

Целия разговор с д-р Дончо Дончев гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.