Много страни вече започнаха да въвеждат допълнителни мерки

Много страни в Европа вече започнаха да въвеждат допълнителни мерки срещу растящата зараза. Франция този път обяви, че няма да стигне до крайни решения с налагането на карантина на национално ниво.  Страната всекидневно „чупи” рекорди, но остава една от най-либералните към този момент в Европа. Тя е една от малкото държави, които не изискват тестове при влизане на европейски граждани. Заради коронавирусът обаче десетки училища в страната вече са затворени.

Франция намалява задължителната карантина на 7 дни

Втората вълна на COVID-19 във Франция е факт, смятат много специалисти. Заедно с Испания, страната се намира в сърцето на епидемията в Европа. За последното денонощие Франция отбеляза нов рекорд, след като броят на новозаразените надхвърли 10 500 души.

Много училища затвориха, само дни след като отвориха. Редица културни и социални събития бяха анулирани.  Публиката по стадиони и събития е силно редуцирана,  а носенето на маски, дори на улицата стана задължително. Ще успеят ли Франция и Европа да задържат нормалния ритъм на живот или ще бъде нужно ново затягане на коланите?

След седмици на привидно спокойствие, есента настъпва бавно, но тревожно, с цифри, които подсказват, че на много места очакваната втора вълна от COVID-19 приближава. За Франция, която в петък отбеляза нов рекорд от 13 000 новозаразени, само за денонощие, стратегията изглежда ясна. Ограничаване на вируса с въвеждане на допълнителни мерки, но запазване на нормалния ритъм на живот без нужда от крайни решения.

Китайската нова стратегия за COVID-19: от износ до вътрешно потребление

„Това, което трябва да направим е да се адаптираме спрямо еволюцията на вируса. Да се научим да живеем с него. Да се опитаме да забавим неговото разпространение, спазвайки дистанция и предпазни мерки, но трябва да го правим продължавайки да живеем. Не можем да спрем да възпитаваме децата си. Да престанем да лекуваме пациентите с други заболявания, да загърбим социалния и икономически живот, който всъщност ни позволява да плащаме за защитата, която имаме” , обяви Еманюел Макрон.

Без крайни забрани на национално ниво, но с все повече на локално. В сърцето на епидемията този път е Лазурният бряг. Красивото френско крайбрежие измести дори Париж в новинарските емисии свързани с COVID-19-. В Ница и Марсилия, където живеят много българи, ситуацията буди тревога.

Ница ограничава събиранията по плажове и градини до 10 души. На големи събития се разрешават не повече от 1000 души. Забранява се и продажбата на алкохол за вкъщи след 20 часа. Подобно е положението и в Марсилия. По стадионите там ще се допускат не повече от 1000 души. Средиземноморският град обаче е изправен пред по-сериозен проблем от този на футболните фенове. В Марсилия вече недостигат не само болнични легла, но и медицински работници, които да приемат пациентите.

Маските на открито - задължителни в Словения

Убедена, че ключът за овладяване на вируса е в навременната диагностика, Франция прави масовото тестване по-достъпно. Макар сметката за държавата да е солена, в страната се откриват все повече пунктове за безплатно вземане на проби, а 14 - дневната карантина за всеки контактувал с вируса се намалява наполовина.  Причината - много французи не спазват двуседмичната изолация, което според властите във Франция може да доведе до по-сериозни проблеми.

„По предложение на Научния съвет периодът на изолация ще бъде намален на 7 дни. Това е периодът, в който рискът от зараза е най-висок. Жизнено важно е изолацията да се спазва от всеки, като в тази връзка ще бъде наложен допълнителен контрол”, обясни премиерът на Франция Жан Кастекс.

И докато това решение разтревожи Световната здравна организация, все повече европейски страни съкращават двуседмичната изолация. Във Великобритания и Ирландия тя е 10 дни, а Португалия и Хърватия също са на път да я редуцират. На 1 септември повече от 12 милиона деца във Франция поеха към класните стаи. Разочарованието за много семейства дойде само дни по-късно, след като учебни заведения започнаха да затварят. По регламент, при наличие на три случая на COVID-19, регионалните здравни власти могат да решат да затворят дадено училище.

Пандемията променя и пазара на недвижими имоти

За работещите родители, които трябва да останат у дома, в случай на затворено училище, държавата ще изплаща 85% от нетното месечно възнаграждение, но само при условие, че служителят не може да работи дистанционно. Въпреки, че във Франция броят на протестиращите срещу носенето на маски расте, във все повече населени места носенето им става задължително.

В Ница, радиоуредба известява на няколко езика, че носенето на маски, дори на улицата е задължително, а нарушителите ще бъдат санкционирани. По улиците се появиха все повече полицейски патрули, които да спазват да изпълнение на мярката. Не просто наказания, но и арести. Такъв е случаят с тази испанска сърфистка, която предпочете плажовете на Сан Себастиян пред домашната карантина.

И като говорим за Испания - страната се превърна в първата държава в Западна Европа с над 500 000 регистрирани случая. Италия изглежда към момента успява да държи коронавируса изкъсо. Регистрираните новозаразени за денонощие там са почти 10 пъти по-малко от тези във Франция и Испания. По рано през седмицата италианският национален превозвач Ал Италия пусна специални полети под линията “без корона вирус”. Пътуващите между Рим и Милано могат да се възползват от бърз тест на летището без да плащат допълнително, а резултатите излизат само за 30 минути. Експериментът ще продължи един месец,  като целта е пътниците да се чувстват по-сигурни по време на своето пътуване.

Макар броят на новозаразените в Европа да се увеличава, данни сочат, че смъртността е значително по-малка. Една от причините, която специалистите посочват е, че все по-достъпното тестване и по-ранното диагностициране позволява навременна изолация на заболелите. В много страни пък отчитат, че миенето на ръце и спазването на дистанция са по-успешна превенция срещу COVID-19 от носенето на маски.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.