Близки и приятели на младежа протестираха с надеждата призивът им за справедливост да бъде чут

Апелативният съд във Велико Търново отложи делото за смъртта на Алекс от Бяла за 17 ноември. Причината e неявяване на трима от свидетелите на сбиването. 18-годишното момче беше пребито на 9 юли 2017 г. пред дискотека и седмица по-късно почина в болница. Обвинен по делото е Валентин Маринов. 

Четат присъдите по делото „Сарафово“

Върховните магистрати разпоредиха делото да се разгледа от друг състав на Апелативен съд-Велико Търново. Припомняме, че Русенският окръжен съд постанови 20 години затвор за Маринов за умишлено убийство, но второинстанционният съд го преквалифицира в убийство по непредпазливост и намали присъдата на три години.

При повторното връщане от ВКС, друг състав даде 4 години затвор за Маринов. Така днес този казус влиза за трети път при втората съдебна инстанция. А близки и приятели на Алекс отново излязоха  на протест с надеждата призивът им за справедливост да бъде чут.

 

 

„Събираме се за пореден път, за да искаме справедлива присъда. 4-годишната присъда не може да бъде наречена справедлива. За нас е важно освен спазването на законите да има и морал. Хората нападнали Алекс са с криминални присъди. Не може такива хора да бъдат на свобода”, казва лелята на Алекс – Силвия Панайотова.

Близките добавят, че делото се връща отново, за да се разгледа поведението на убитото момче. Трябва да бъде установено как точно се е случил инцидентът, обясняват те.

„Не се касае за убийство по хулигански подбуди, а за деяние, което е по непредпазливост в рамките на член 124 от НК, а именно – умишлено нанесена телесна повреда,в следствие на това е настъпила смърт. Това, според мен, е точната правна квалификация”, обясни Венцислав Великов, адвокат на Валентин Маринов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.