Най-големият потребител на бира в Европа, Чешката република, се класира на трето място

Не всеки може веднага да назове поне една марка швейцарска бира. Оказва се обаче, че в тази страна има най-много пивоварни на глава от населението в сравнение с другите европейски страни. Това сочат данни от профила Европейската асоциация Brewers of Europe. В малката европейска държава има 120 пивоварни на един милион жители, пише агенция "Фокус".

Традиционни наздравици за Октоберфест, но при строги мерки (СНИМКИ)

Най-големият потребител на бира в Европа - Чехия, се класира на трето място. Германия, известна със своя Октоберфест, най-големият фестивал на бирата в света, дори не попада в топ 5. На всеки един милион жители в тази страна има 19 пивоварни. Сред последните изследователите дори взеха предвид микропивоварните, които произвеждат напитката в малки количества или се специализират в занаятчийска бира. През последните години в Швейцария се наблюдава значително увеличение на такова производство, което позволи на страната да излезе на първо място в класацията по брой пивоварни. Ако през 2000 г. в страната е имало само 81 пивоварни, то към момента броят им надхвърли хиляда. Според швейцарската бирена асоциация над 700 местни пивоварни произвеждат по-малко от 2000 литра годишно. И само около петдесет произвеждат повече от 100 хиляди литра годишно.

Глобалното затопляне с неочакван ефект върху бирата

Трябва да се добави, че ако се интересуваме единствено от обема на производството, се появява по-позната картина. Германия е най-големият производител на пиво в Европа според последните статистически данни, публикувани от Евростат през август за Световния ден на бирата. През 2019 г. на страната се падат 8 милиарда литра от пенливата напитка, или почти една четвърт (23%) от цялото количество в ЕС. Второто място се споделя от Полша и Испания (по 3,9 милиарда литра, или 11%). За сравнение, през последните години Швейцария е произвела около 360 милиона литра. По отношение на потреблението швейцарците също не са сред първите десет лидери - 55 литра на човек годишно. В Чехия, Австрия, Германия – се консумира средно над 100 литра. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.