На нова техника се радват в отделението по реанимация и в това по ортопедията

Последната част от голямото дарение, осигурено от семейство Петър и Маргарита Домусчиеви, пристигна в болницата в Ловеч. То включва респиратор за отделението по реанимация и анестезиологичен апарат за ортопедията.

По-рано бяха доставени електрохидравлична операционна маса за хирургията, озонатор и други консумативи и оборудване за борба за COVID-19. Семейство Домусчиеви са едно от най-големите дарители от началото на епидемията.

Дарението от семейство Домусчиеви е на обща стойност 100 000 лева. Средствата постъпиха в болницата с помощта и на Община Ловеч. С тях вече е закупена необходимата на здравното заведение апаратура.

„Основно е съвременна техника - анестезиологичен апарат, още един респиратор, операционна маса и пациентски монитори. Оттам насетне общо над 55 броя са всички тези апаратури, които постъпиха”, обясни Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч.

В началото на кризата с COVI-19 Маргарита и Петър Домусчиева дариха безвъзмездно на болницата в Ловеч и количества от лекарството хлорохин фосфат.

„Всичко, което получихме от техния бизнес, от средите на ловешкия бизнес и на съседните градове, лично от граждани, от сдружения, от фондации, по моите изчисления е на около 450 000 лв. Нещо, за което години наред трябваше да се молим да го имаме”, обясни д-р Румяна Нановска, директор на МБАЛ-Ловеч.

Освен дарението на сем. Домусчиеви, от началото на пандемията ловешката болница получи и други дарения за над 271 000 лева, с които са закупени апаратура и консумативи. Средствата са от голяма група дарители от цялата Ловешка област, като включва 24 фирми, физически лица и сдружения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.