Той се превърна в едноличен лидер в класацията за най-много спечелени титли от Мастърс серията

Световният номер 1 Новак Джокович записа поредното си историческо постижение, след като спечели Мастърса в Рим с победа над аржентинеца Диего Шварцман със 7-5, 6-3 във финала на турнира. В деня, в който сърбинът задмина постижението на легендарния Пийт Сампрас от 286 седмици на върха на световната ранглиста, той се превърна и в едноличен лидер в класацията за най-много спечелени титли от Мастърс серията. Победата във Вечния град е неговата 36-та на това ниво, като той остави зад себе си Рафаел Надал, който има 35 успеха в най-престижните надпревари извън Големия шлем, пише БГНЕС. 

Сензация на US Open - дисквалифицираха Джокович! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Джокович трябваше да се потруди за успеха си тази вечер, като не започна добре двубоя срещу вдъхновения Шварцман, който победи Надал в два сета на четвъртфиналите. Аржентинецът дръпна с два пробива в първата част, но не успя да задържи преднината си и в крайна сметка съперникът му стигна до пълен обрат и 7-5. Вторият сет започна по подобен начин и Шварцман първи проби, но скоро след това Джокович пое контрол над събитията и в крайна сметка затвори двубоя след час и 53 минути игра.

За сърбина това бе пета титла в Рим, като той има и пет загубени финала. Той също така вече е с баланс от 31 победи в 32 мача през 2020 година, като единственото му поражение дойде след дисквалифицирането му в двубоя с Пабло Кареньо Буста на осминафиналите на Откритото първенство на САЩ.

"Това бе страхотна седмица, голямо предизвикателство за мен. Не играх най-добрия си тенис, но успях да покажа най-доброто от себе си, когато имах нужда. Това ме прави горд, че успях да намеря пета скорост, когато най-решителните моменти", сподели след успеха Джокера.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.