Единият все още не е бил на училище

Четири нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в Русенско, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Два от тях са на жени - на 33 и 58 години от Русе. Другите двама заразени са момчета на 14 и 16 години от Русе и Иваново. И четиримата са под домашна карантина, тъй като оплакванията им не са сериозни.

14-годишното момче е ученик в девети клас на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, съобщиха от областната администрация, предаде БГНЕС. Симптомите му се изразяват в болки в гърлото и повишена температура, като те са се появили на 19 септември. Последно е бил на училище ден преди това - на 18-и. 

До момента са установени 22 контактни лица, които са поставени под домашна изолация за 14 дни. От страна на Регионалната здравна инспекция е издадено предписание за предприемане на всички необходими противоепидемични мерки.

Другото момче, което е на 16 години, е от Иваново. До момента то не е посещавало Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“ в Русе, където е ученик в 11 клас. Момчето е без оплаквания, но изследването с PCR тест се е наложило, след като се е върнал от Германия. Установените до момента негови контактни лица също остават под домашна карантина за период от 14 дни.

От началото на пандемията диагностицираните с COVID-19 в областта станаха 387, като понастоящем активните случаи са 42. От тях 18 са на болнично лечение, а 24 са под домашна изолация.

От активните случаи 45% са мъжете, а жените са 55%, което като бройка е съответно 19 и 23. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 222 са жените, а мъжете са 165, което в проценти е респективно 57% и 43%.

За изминалите 24 часа има и още петима излекувани пациенти, което означава, че от началото на пандемията излекуваните от COVID-19 в Русенско са вече 324. Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.