400 000 българи по-малко са се прегледали за половин година

Рязък спад на профилактичните прегледи по време на пандемията. Това отчетоха от Националната здравноосигурителна каса. В рамките на половин година 400 000 по-малко българи са отишли до лекарския кабинет, за да проверят здравословното си състояние.

Профилактичните прегледи отдавна не са нещо популярно и търсено от пациентите, категорична е д-р Захаринка Гочева. Тя признава, че с всяка година все по-трудно успява да извика хората от листата си само, за да ги прегледа. А по време на пандемията това се оказало почти непосилна задача.

„Няма интерес, защото Здравната каса покрива много малка част от това, което един пациент би искал да покрие”, каза Гочева.

ИМУНИЗАЦИОННИЯТ КАЛЕНДАР: Лични лекари сигнализират за проблеми заради ваксинациите

Пред кабинета на лекарката днес нито един пациент не чака за профилактика. За първите 6 месеца на годината извършените профилактични прегледи са едва 814 000 срещу над 1 023 000 за същия период на миналата. Негативите от спада на прегледите обаче не са малко, категорични са медиците.

„Защото има много заболявания, които протичат без симптоми. Те се откриват с една подробна профилактична дейност”, каза д-р Веселин Милков от Сити Клиник.

Какви са рисковете за здравето на малките деца, които пропускат ваксини заради извънредното положение?

Успоредно с профилактичните прегледи, ваксинацията на децата също беше нарушена в месеците на карантината. Наша проверка обаче показа, че повечето родители са успели да наваксат.

В навечерието на новата учебна година обаче именно документ за ваксини е първото нещо, което се изисква при прием.

„Изискваме я винаги. Разбира се, ако родителите днес са постъпили и не я носят, правим отстъпка до обяд да я донесат, но стриктно си спазваме цялата документация”, коментира педагогът Стелияна Василева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.