С него при проверката е и заместник-министър от Саудитска Арабия

Премиерът Бойко Борисов инспектира по въздух и суша строителството на „Балкански поток”.  Борисов се качи на хеликоптер и показа газовия проект на заместник-министъра на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгаргаз” Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител „Аркад”. A по-късно Борисов разходи и с джипа си делегацията от Саудитска Арабия. В ролята на преводач влезе изпълнителният директор на „Булгартансгаз”. 

Със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед...

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 23 септември 2020 г.

 

Премиерът посрещна делегацията от Саудитска Арабия на правителствения VIP на Летище София. След това от борда на хеликоптер Борисов показа напредъка в строителството на газопровода „Балкански поток”. Само километър оставал до завършването му. Всички тръби по трасето от 474 км чакат да бъдат свързани. А макар и в условия на пандемия на терен работят над 2500 работници от различни страни. Това разказа премиерът Бойко Борисов на делегацията от Саудитска Арабия. 

„Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1 420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на „Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки”, написа още Борисов във Facebook.

 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 23 септември 2020 г.

 

„Виждате какво огромно съоръжение е. Ще можем да пренасяме и азерски, и американски, и руски, и втечнен газ, откъдето и да докарат на терминалите в Александруполис. Станахме с 20% собственици. Ние постигаме истинска 100% диверсификация”, допълни Борисов.

Малко по-късно премиерът качи зам.-министъра на петрола на кралството и собственика на компанията, която строи тръбата, в джипа си. По пътя Борисов им разказа как въпреки пандемията работата по проекта не е спирала 

„Над 280 км тръба са положени безупречно. Вече всичко е под земята”, похвали премиерът работата по проекта.  

 

 

„Възползвахме се от строежа, за да прокараме оптичен кабел за интернет, който ще помогне на цяла Европа да се възползва от тази качествена услуга”, допълни Борисов.

Той направи и политически коментар, насочен към „Дондуков 2”.

„Да ги посети президентът Радев, за да види провалена държава какво прави. И не само той. Тук в праха и калта да видят. Какви машини, какви кранове, дори чисто технологично е интересно да се види”, заяви Борисов.

След като получи уверението, че Саудитска Арабия  следи изграждането на „Балкански поток”, Борисов предложи да си сътрудничат и в друг газов проект.

„Да подпомогнем след това IGB  терминала и там газопровода се строи с пълна мощност, но може би трябва да им помогнем още. Да ускорим процесите и там, за да вържем – Юг-а със Север-а”, предложи Борисов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.