Министерският съвет одобри проект на закон

Министерският съвет одобри проект на Закон за българския жестов език. Чрез него се цели признаване на жестовия език като естествен самостоятелен такъв, както и осигуряване на условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот.

В училищата и детските градини ще се изучава жестов език

В законопроекта е предвидено:

• Безплатна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите до 120 часа годишно.

• В училищата и детските градини да има предмет „Български жестов език“.

• Глухите и сляпо-глухите студенти да имат право на 60 часа допълнителни преводачески услуги на семестър.

• До 2 години общините да осигурят административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.

• Жестов превод в новините и публицистичните предавания.

НАП въведе услуга за видео жестов превод за хора с увреден слух

„Този закон да се вкара много бързо в парламента. Изключително важно е за огромна група от хора в България”, каза премиерът Бойко Борисов.

Той се обърна и към жестомимичните преводачи: „Вие толкова много помагате и продължавате да го правите. Можем спокойно да ви наречем вносители на закона”, допълни министър-председателят.  

Финансирането на дейностите за използването и развитието на жестовия език ще се осигуряват от държавния бюджет, от европейски и международни програми и проекти. Предвидено е законът да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Изключение правят обученията по специалния учебен предмет и по специалното образователно направление по български жестов език в специалните училища за ученици със сензорни увреждания и в детските градини и училищата в системата на предучилищното и училищното образование, които ще стартират от 15 септември 2026 г.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС: Жестомимичен превод в болницата (ВИДЕО)

Законопроектът е разработен в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН. В междуведомствената група за изготвянето му са участвали представители на глухата общност, на организации на и за хора с увреден слух и на различни институции.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.