Столичната полиция търси провокаторите, предизвикали напрежението във вторник вечерта

Трима полицаи от СДВР са ранени при напрежението на протеста във вторник, съобщават от МВР.

Единият е ударен в главата от хвърлен камък. Други двама служители на СДВР са с по-леки наранявания, но се е наложило да им бъде оказана медицинска помощ. И тримата са пострадали в района на пл. „Народно събрание”. От МВР подчертават, че протестните действия там са били незаконни. Група агресивно протестиращи лица са опитали да пробият полицейски кордон за охрана на българския парламент, чиято сграда е част от критичната инфраструктура на България, заявяват от МВР.

Сблъсъци с полицията белязаха третия национален протест

 

Напрежението до старата сграда на Народното събрание възникна около 22:00 часа на 22 септември. Според МВР някои от организаторите на нерегламентираните протестни действия са проявили вербална агресия спрямо служителите на реда, като през мегафони са крещели от много близко разстояние в техните лица. Освен това неголеми групи провокатори с профил и хулиганско поведение на лица, свързани с ултраси на футболни клубове, замеряха полицаите с камъни, пиротехнически изделия и бутилки, пълни с течност. От втори и трети ред те се опитваха да изтласкат напред други протестиращи граждани и така да предизвикат сблъсъци със служителите на реда, заявяват от МВР. Столичната полиция продължава работа по установяване самоличността на провокаторите като на следващ етап предстои да бъдат предприети и съответните правоохранителни мерки спрямо агресивните и хулигански прояви на тези лица.

По-рано през деня заради открити забранени предмети при проверка на един от изградените контролни пунктове, мъж не бе допуснат до протеста на площад „Независимост“. Други две лица са отведени в столично районно полицейско управление – мъж за установяване на самоличност, и жена – за неизпълнение на полицейско разпореждане. Малко по-късно същите са освободени.

Столичната полиция отново призовава участниците в протестни прояви да спазват разпоредбите на българските закони и да изпълняват разпорежданията на полицейските служители, които се грижат за живота и здравето на всички граждани.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.