При очакван 1 млн. на ден, събрани са 450-500 хил. лв.

Приходите от тол таксите наполовина от планираните. Това показва анализ на Пътната агенция. Със старта на тол системата очакваната сума беше средно по около милион на ден - сега се оказва, че в най-силните месеци - тол управлението събира  между 450 и 500 хил лева. 

Сривът в икономиката удря и толсистемата.  Така сметките на Пътната агенция сe оказват криви, но спадът в приходите - очакван.

„От март до края на май ние имахме повече от 30 % редукция на трафика и повече от 50% намаляване на средното превозно разстояние. През следващите три месеца със спиране на извънредните мерки вече икономиката започна бавно да се възстановява”, казва проф. Олег Асенов.

Тол системата засече автомобил като ремарке, собственикът му получи 7 глоби

Все още трусът в бранша се усеща, казват от Международния съюз на превозвачите. „Спад на транспортната услуга има в цяла Европа - основно се возят храни и медикаменти, доста колеги все още не работят”, казва Ангел Траков.

И наред с анализа на АПИ , някои от превозвачи продължават да се оплакват, че плащат в пъти повече такси, отколкото преди.

„Преди съм плащала 400 лева, а сега 800 за един камион. Сумите , които събират в момента са изключително много за пътната инфраструктура и качеството, което предлагат”, казват превозвачи.

Към момента тежкотоварните автомобили заплащат такси по магистрали и първокласни пътища. Със старта на системата, за да избегнат платените участъци, една част от камионите са избирали алтернативни маршрути.

„Понеже транспортния бранш се движи по една много ясна логика – време за движение на товарите, разходи, забелязахме,че очевидно алтернативните маршрути забавят превозвачите и това им даде логика в следващите три месеца да намалее този процент”, допълва проф. Асенов.

А дали ще бъде разширен обхватът на таксуваните трасета - според професор Асенов било въпрос на консенсус.

„Ние като бранш сме готови да помагаме и за правилното разходване на средствата – резултатът е да имаме добре поддържани пътища , за които да се събират пари”, допълни Траков.

От тол управлението прогнозират, че планираният приход от 1 млн. лева на ден е възможно да бъде  достигнат в края на годината или пролетта на следващата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.