Спасители се опитват да им помогнат

Кризата с китовете-самоубийци в Австралия се оказа по-голяма. Заседналите в плитчините животни не са 270, а близо 500. Втора група китове беше открита в друга плитчина край остров Тасмания, на около 8 километра от първата. Досега хората, които се опитват да върнат морските бозайници в по-дълбоки води, са спасили около 50 от тях. Въпреки усилията им, повечето китове ще загинат.

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Не е ясно какво кара големите животни да излизат на пясъка и да намират смъртта си. Специалисти смятат, че това е най-голямото подобно събитие. То обаче не е изключение. Данни за стотици китове-самоубийци в Австралия е имало още през 30-те години на миналия век.

„Винаги съществува рискът, когато върнем животните в по-дълбоки води, те да доплуват обратно и отново да заседнат в пясъка. Това зависи от цял набор от фактори, като тяхното състояние и състоянието на околната среда. Надяваме се да не стане така, но сме го виждали в предишни случаи", обясни биологър Крис Карлиън.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.