Болестта уби повече хора, отколкото Америка е загубила във Втората световна война

COVID-19 се изкачи в черната класация и вече е третата най-смъртоносна болест в Съединените щати. Само сърдечно-съдовите заболявания и рака убиват повече хора.

Тези данни идват на фона на продължаващите обвинения, че федералното правителство не прави достатъчно.

Данните от Съединените щати са стряскащо напомняне какви са опасностите от коронавируса. Болестта уби повече хора, отколкото Америка е загубила във Втората световна война.

Нови американски санкции срещу Куба

"Мисълта, че сме загубили 200 хиляди души, е много отрезвяваща. Също така зашеметяваща", каза Антъни Фаучи, Национален институт по алергиите и инфекциозните заболявания.

На този фон продължава политизирането на въпроса. Управляващи и опозиция се карат за това ефективна ли е била работата на властите. А президентът продължава да обвинява други и да не вижда вина в себе си.

"Китай позволи това да се случи. Запомнете го”, каза Тръмп.

Много неща в действията на сегашната администрация карат специалистите да обвиняват управляващите в Съединените щати за това, че страната има над 20 процента от всички починали в света, при едва 4 процента от световното население. Президентът Тръмп често отрича ефективността на едни от най-препоръчваните мерки за борба с болестта, като масови тестове и носенето на маски.

Случаите на COVID-19 в училищата се увеличават

„Виждали ли сте Поспаливия Джо Байдън как стои в малките кръгчета за дистанция? Той ги слага наистина далеч едно от друго. На 100 метра няма друго човешко същество. И излиза с маска. Джо много обича маската. Направо се чудя на телевизионния дебат с мен дали ще стои маскиран!", добави Тръмп.

Критиците на президента подчертават, че такова поведение кара привържениците му, да пренебрегнат мерките за превенция на заразяването.

"Това, което ме притеснява в момента е, че навлизаме в есента, а идва и зима. Това означава, че ще има повече дейности на закрито, отколкото навън. На фона на тази ситуация ми се искаше да сме свидетели на намаляване на заразените, а не на стабилни нива от 30-40 хиляди случаи дневно, каквито виждаме в момента”, смята Фаучи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.