Премиерът посочи, че експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много

Премиерът Бойко Борисов с коментар по предложението на ДПС за съставяне на експертен кабинет. „Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарните партии, които не по моя вина се разцепиха, не можаха да влязат в него. Оформиха се няколко политически проекта, които са длъжни да „загряват около пистата”, за да си подберат избиратели. Те няма да спрат, разбирам ги. Това е в тяхна полза. Не значи обаче, че на всеки, който му се приискат избори, трябва да ги провеждаме”, заяви той. 

Борисов: България адекватно реагира на заплахата от COVID-19, мерките действат

„Експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много, както и мен, защото мога да си работя за партията, а не да се движа по социално-икономически и финансови теми. Важните неща за България ги свършихме в този мандат. Експертен кабинет е правилен, ако има висока политическа култура във всички”, обяви още министър-председателят.

Борисов отговори и на въпрос за диалога между него и президента. „Между двете институции той върви. Коментираме генералитета, посланиците и мероприятията, които организираме заедно”, допълни премиерът. 

Според министър-председателя обаче президентът Радев вече е политически играч. „Той не е равно отдалечен, не е безпристрастен. Той е много силно политически украсен. Към коя политическа партия – дали ще е нова, към БСП или ДПС, които го избраха, но със сигурност не е към ГЕРБ. Това обаче го прави субект”, категоричен бе премиерът. И добави: Аз като дам оставка какво ще си говоря с тебе -те не си президент, ти си партиен лидер, какво да правя при тебе?! Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод ултиматума на президента Радев, че щял да разговаря с него едва след оставката на правителството.

 

 

„Много пъти съм изяснил как коварно неговите хора от най-близкото му обкръжение ме "сготвиха" по един много елементарен начин. С една прекрасна госпожа, която дойде и в мое отсъствие нащрака всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин, шапка им свалям. Много добре бяха изучили ситуацията, години наред са се готвили за подобен момент.

Грешката им беше, че пуснаха клипа със спалнята в мое отсъствие. Неслучайно само той го повтаря. Най-близкото му обкръжение го свърши. А неговите записи? Като говорим за едните записи, да говорим и за другите, но смисъл има ли? За мен случаят е приключен, взел съм си поуките", каза по адрес на Румен Радев премиерът.

Борисов засегна и шпионския скандал у нас с участието на двама руски дипломати. „Пред  президента Владимир Путин преди няколко години заявих, че на територията на България не допускаме такива неща. Прокуратурата е много стриктна в това отношение. За да действат ДАНС и Прокуратурата, значи има достатъчно информация”, заяви той. 

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Според него заради предприетите мерки в страната все още не може да се усетят последствията от пандемията. 

„С мерките 60/40 и 80/20 хиляди заводи и работни места бяха запазени. Безработицата в България е към 7.5%. В САЩ и други европейски държави минава 25-30%. За мое съжаление, Европа не се съгласи да направи общ медицински протокол”, каза още той.

„Идва тежко време, а кризата ще продължи дълго време след това”, предупреди премиерът. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.