Американският президент не гарантира мирен трансфер на властта

Президентът на САЩ Доналд Тръмп избягна да отговори директно на въпроса дали гарантира мирен трансфер на власт след изборите през ноември, като същевременно изрази увереност в победата си върху тях, предаде БГНЕС.

Тръмп танцува на предизборен митинг (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Да видим какво ще се случи. Знаете, че бях изразил недоволството си от процеса на гласуване и това е пълна катастрофа", каза той на пресконференция в Белия дом в сряда, попитан дали може гарантират мирен трансфер на власт след изборите. "За да бъда честен, няма да има трансфер на власт. Ще има продължение", изрази увереност американският лидер.

"Процесът на гласуване излезе извън контрол и вие го знаете много добре. Знаете ли кой друг знае по-добре от всички останали? Демократите", добави Тръмп.

Тръмп: Русия създаде хиперзвуково оръжие

По-рано републиканецът Тръмп призна, че само върховният съд на САЩ ще определи резултата от предстоящите избори през ноември. През последните месеци шефът на Белия дом многократно критикува метода на гласуване по пощата, който демократите предлагат да бъде широко използван на предстоящите избори поради пандемията. Този метод не позволява точно и бързо обобщаване на резултатите от гласуването, убеден е сегашният стопанин на Белия дом.

Той обясни, че има предвид преди всичко заплаха от мащабна измама и фалшифициране на бюлетини, гласуване на „мъртви души“, както и лица, които нямат право да участват в избори. Тръмп каза още, че гласуването по пощата прави предстоящите избори уязвими за чужда намеса.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.