„Авифавир” стана първият в света препарат, одобрен за лечение на коронавирус

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и руската фармацевтична компания „Химрар” са договорили доставки на препарата „Авифавир” срещу COVID-19 за още 17 държави, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на фонда.

В аптеките в Москва пуснаха лекарство срещу COVID-19 (СНИМКА)

„Авифавир” вече е доставен в Беларус, Боливия, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и Узбекистан. Очакват се доставки за още 17 страни, посочва РФПИ. 

Предвижда се препаратът да бъде доставен в Аржентина, България, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Салвадор, Хондурас, Кувейт, Панама, Парагвай, Саудитска Арабия, Сърбия, Словакия, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Уругвай, предава БТА. 

През май т. г. „Авифавир” бе регистриран от руското здравно министерство и стана първият в света препарат въз основа на веществото фавипиравир, одобрен за лечение на COVID-19. От април в изследванията на препарата са участвали 408 пациенти с потвърден коронавирус в 35 медицински центъра из цяла Русия. През октомври пациентите ще станат общо 460, сочат данни на фонда.

Руско лекарство намалява смъртността от коронавирус с пет пъти

От юни досега в клиниките на 74 от общо 85 региона в Русия са доставени над 60 000 опаковки „Авифавир”, отбелязва ТАСС.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.