Това съобщи министър Деница Сачева в Добрич

Как ще се увеличават пенсиите, ще бъде решено най-късно в първите дни на октомври, съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Решават за увеличението на пенсиите до края на септември

Пред Коалиционния съвет стоят 3 варианта, като средствата, които ще са необходими годишно, са между 1 милиард и 200 милиона и 3 милиарда и 800 милиона лева, в зависимост от модела, който ще бъде избран. Финансирането ще бъде заложено в бюджета за следващата година.

50 лева добавка към пенсията и през зимата?

"Единият вариант е да продължи добавката от 50 лв. Друг вариант е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. души. Има предложение, което е по линия на синдикатите, за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно и индивидуалния коефициент, така че да може да се запази солидарния и справедлив модел на социалното осигуряване у нас. Аз предпочитам да запазим именно модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент и да продължим със споразумението, което имаме със синдикати и работодатели за швейцарското правило", обясни социалният министър.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.