Бившият втори в ГЕРБ разкри, че скандалът около апартаментите му не е единствената причина за оттеглянето му

Два дни преди да учреди новата си партия, Цветан Цветанов обяви, че няма да се коалира с ГЕРБ с лидер Бойко Борисов. Той нападна и вицепремиера Томислав Дончев. Цветанов напуснал партията заради безпринципни договорки, а не заради скандала с апартамента си. Цветанов не се съмнявал, че "Републиканци за България" ще прескочат бариерата от 4 процента.

Цветанов представи инициативния комитет на „Републиканци за България"

"С това си ръководство няма как. Визирам точно премиера Борисов. Бихме водили разговори, но не бих казал в момента дали ще влезем в ясна коалиция, защото това го решават всички тези, които гласуват за тази партия", каза той.

Целта пред създаващата се партия е амбициозна – прескачането на 4%-та бариера за влизане в парламента. А гласовете щели да дойдат и от част от актива на ГЕРБ, който бил разочарован от случващото се в партията. Затова и напуснал партията, а не заради скандала с апартамента му. Посочи и конкретни лица, довели до недоверието в ГЕРБ -  като политическият анализатор Георги Харизанов.

„Убеден съм, че при всички положения щях да напусна ГЕРБ. Това, което видях по време на Европейската кампания, ми даде мотивите да отида при Борисов и да му кажа, че ако не се върнем в периода, в който бяхме в началото, аз напускам”, заяви в ефира на „Здравей, България”  Цветан Цветанов.

 

 

Той обясни, че скандалът около апартаментите му не е единствената причина за оттеглянето му от управляващата партия.

„Аз не смятам, че съм нарушил закона и съм направил нещо нередно. Но когато се създаде тази ситуация, единственият разумен вариант беше да се оттегля. Колкото по-нависоко си, колкото по-независим си, естествено, ще се търсят повече компрометиращи факти и сюжети, които да те дискредитират”, каза Цветанов.

Според него са преминати граници, а той е бил буфер, който е понасял много негативи от решенията на един човек.

Експерти: Проектът на Цветанов няма шанс за влизане в НС и за коалиция с ГЕРБ

За него политиката е кауза, такава е и новият му политически проект. Цветанов призна, че в миналото е допускал грешки, които няма да допусне да се случват отново. 

"Аз не съм предал ГЕРБ, просто ГЕРБ предаде всички тези ценности. Това според вас предателство ли е? Не е, предателство е, ако останеш и продължиш да правиш нещо, което е против твоето усещане и съществуване на политическата сцена", каза той.

 

Цветанов отхвърли всякакви обвинения относно снимките от спалнята на премиера Борисов. Според него тезите на управляващата партия са антикризисна мярка.

 

 

„Това са толкова несъстоятелни тези. При всички положения не мога да бъда аз, не може да бъде и мъж. За да снимаш човек, който спи, трябва да имаш достъп до спалнята му. Няма как при премиера това да бъде мъж. Влизането във вилата, в която пребивават президентът и премиерът, и достъпа до по-личните пространства, се охранява от НСО”, каза той. Според него отговорът на въпроса кой снима премиера трябва да дойде или от самия него, или от разследващите.

От ГЕРБ изразиха изненада от позицията на Цветан Цветанов. Пред NOVA Менда Стоянова  заяви, че именно Цветанов е комуникирал най-много с Бойко Борисов и е разочарована, че сега отрича политиките на партията. 

"Аз съм малко изненада и разочарована от крайните позиции, които Цветанов заема спрямо партия ГЕРБ и политиките, които партията заема. Само до преди година той беше зам.-председател и основен фактор в партия. Той беше човекът, който беше най-близо до Борисов. В интерес на истината комуникацията с Борисов беше монополизирана от Цветанов", каза тя.

Целия разговор с Цветан Цветанов гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.