Oтговорността при изпълнение на обществени поръчки вече ще се носи от всички участници

Нови мерки срещу дефектните ремонти. Oтговорността при изпълнение на обществени поръчки вече ще се носи от всички участници – проектант, изпълнител и надзор.

Кметът на София и главният архитект представиха предложения за промени в основния строителен закон, които да сложат край на практиката „ремонт на ремонта”. Сред тях са допълнителна застраховка за свършената работа и удължен гаранционен срок.

Булевард „Монтевидео” в София вече е готов

По нови правила ще работят строителни компании, проектанти и надзорници, когато изпълняват обществени поръчки. Така при дефект в изпълнението ще е ясно кой е виновен. „Предлагаме тези промени, защото съществуващата ситуация и съществуващите нормативни уредби дават възможност да се прехвърля отговорността. От това страдаме всички”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Измененията засягат само проекти с публичен възложител. С тях се въвежда допълнителна застраховка за всеки един обект. За строителите тя е за 100% от стойността на договора, а за проектантите – една/пета от сумата.

„Ако ще изпълнявате обект за 100 млн., вие трябва да имате насрещна застраховка точно за този обект, която да е обвързана и със срока на гаранциите. Тоест не само приключване на обекта до въвеждане в експлоатация, а в целия гаранционен срок, който гравитира между 5 и 10 години”, заяви арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

„Не можете да имате застраховка за 600 хиляди, а да работите на проект за 20 млн, защото щетите, които можете да причините са в размер до 20 млн. Лева”, смята Георги Георгиев, председател на бюджетна комисия на СОС.

Фандъкова: Ремонтът на бул. „България“ е последният ключов ремонт на булевард в столицата

Промяна има и в гаранционните срокове на обектите. „На третата година е установен дефект – теч или друг тип недостатък, който се отстранява шест месеца, в този случай гаранционният срок ще се удължи с тези 6 месеца”, допълни още Георгиев.

В подкрепа на солидарната отговорност се обявиха от Камара на строителите. Но предупредиха, че трябва да се подходи внимателно, за да няма скок в цените на услугата.

„Трябва много внимателно да се подходи по този въпрос. Да речем се развали машина. Значи ли това, че трябва да бъде удължен целият срок. Обектът не е гаранция само на дадена машина, това са много компоненти. Няма строител в България, който иска да строи некачествено или да строи лошо”, заяви инж. Илиян Терзиев, председател на Камара на строителите в България.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.