Киселите салати попаднаха във фокуса на световни изследвания

Според национално представително проучване на „Тренд” повече от половината българи приготвят зимнина, а над 80% ядат домашно приготвена храна. Колкото до вида на зимнината – най-голям дял се пада на туршиите – 32% от всички консерви.

"На твоя страна": Има ли опасни бактерии в туршиите по пазарите? (ВИДЕО)

Киселите салати попаднаха във фокуса и на световни изследвания. Изводите на учените са, че в държавите с традиции в приготвянето на ферментирали храни хората са по-устойчиви на коронавирус.

Храната не въздейства пряко на COVID-19, но влияе на имунитета, който помага да се борим с вируса, твърдят изследователите.

„Приемът на ферментирали продукти - кисело мляко, кисело зеле, традиционни за нас в есенния период на годината и във времето назад са имали значение за поддържането на едно добро имунологично състояние на стомашно-чревния тракт и на добри микро организми”, обясни диетологът д-р Мария Николова.

Според авторите на изследването в страни, в които се консумират храни със силно антиоксидантно действие има по-ниска смъртност.

Влияе ли кръвната група при заразяване с COVID-19? (ВИДЕО)

Една кисела зелка или чиния с туршия обаче няма да ни спасят от коронавируса. „Трябва да знаем, че добрия имунитет не се постига само с една храна, а дългосрочно, с правилен модел на хранене”, добави Николова.

В студиото на „Събуди се” силата на ферментиралите храни коментира и готвачът Таньо Шишков.

„Не съм доктор и съм далеч от мисълта, че някоя храна може да те излекува генерално. Ферментиралите продукти, не само туршиите, са благоприятни за перисталтиката на червата. Неслучайно са се запазили като добър съхранител на пресните зеленчуци през зимата”, добави Шишков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.