Те са били център за балнеолечение в Римската империя

Римските терми в Хисаря са сред трите най-големи и отлично запазени антични СПА комплекси в света, заедно с по един подобен обект в Англия и Алжир. Археолозите в Хисаря продължават да разкриват тайните им. След като откриха светилище на нимфите, сега се надяват да намерят и статуи на бога на здравето Асклепий.

Разчетен артефакт: Император благодари за подкуп

Римските терми са разположени в парк „Момина сълза“. На отделни места са запазени почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални бани в Европа. Любопитен факт е, че на мястото археолозите откриха светилище на трите нимфи, особено почитани от древните траки, а после и от римляните.

Термите в Хисаря са били център за балнеолечение в Римската империя още преди края на 3-и век. Това показват последните разкопки на археолозите. В момента те проучват югозападната част на обекта, където предполагат, че се е намирало преддверието или съблекалните на римските терми.

„Сред находките сме откривали керамично копче, което означава, че е имало дрехи. Имало е лавици обикновено, рафтове, където хората са си оставяли дрехите и са влизали в топлите басейни”, обясни ръководителят на разкопките доц. д-р Митко Маджаров.

В хода на проучването археолозите доразкриват водоснабдителната мрежа, по която е стигала водата до римските басейни. Мрежата им от канали за топла и студена вода работи и до днес. Съблекалните са били отоплявани.

„Има система за отопление, която е различна от така известния хипокауст - с тръби или колонки, където е текла вода. Тук по-скоро имаме система от канали, по която циркулира минерална вода от басейните, идваща и по този начин съблекалнята и аподитерумът се отопляват”, каза още доц. Маджаров.

Какви бяха находките на Перперикон това лято? (ВИДЕО)

Термалните извори са били украсени с лъвски глави, специално изработени за баните. В термите е имало светилище на нимфите. Доказват го две открити оброчни плочки. Едната съдържа текст на гръцки, в който жител на империята изразява благодарност към нимфите.

„Представени са танцуващи нимфи. Те са хванати за ръка и играят хоро. Другата плочка е по-малка и нимфите са представени голи - двете са насреща, едната е с гръб. Това е римската интерпретация на нимфите или т.нар грации. Тези, които са идвали тук да се лекуват. След като са получавали изцеление на своите заболявания, са поднасяли в светилището различни дарове - оброчни плочки, хвърляли са монети в басейните”, разкрива ръководителят на разкопките.

Археолозите се надяват сега да открият и статуи на бога на здравето Асклепий. „Засега имаме открито едно стъпало на десен крак, мраморно, в естествена големина. Сега търсим статуята от стъпалото нагоре”, сподели още Маджаров.

Да усетят привилегията на минералната вода в баните са идвали само заможните и влиятелни римляни.

„Зависимите от своя господар или робите не са ги посещавали. Те са се къпали на друго място. Идвали са хора, които са били свободни граждани и най-важното – платежоспособни. Както сега, така и в миналото, в града са идвали хора, които се настаняват в скъпите хотели”, разясни той.

Продължават разкопките на "Хераклея Синтика" край Петрич

Разкриването на внушителните римски терми привличат вече много туристи. За проучването на Римските терми в Хисаря тази година културното министерство е осигурило 25 000 лева. Разкопките ще продължат още месец и половина. Идеята на археолозите е да превърнат Римските терми в Хисаря в атракция за туристите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.