Коментират доц. Георги Бърдаров и политолога от „Тренд" Анастас Стефанов

Протестът последните 80 дни е протест на центъра, но е възможно да се видоизмени и да се превърна в протест на периферията. Това коментира политолога от Изследователски център „Тренд Анастас Стефанов в предаването „Неделята на NOVA”.

„На хората в столицата сякаш дневният им ред е различен, не са сред уязвимите групи. Ако този протест, който наблюдаваме, е протест на центъра и артикулира теми като правова държава и върховенство на закона, в един момент може да се премине към протест на периферията, а нейният дневен е със социално икономически контекст”, обясни Стефанов.

Според доц. Георги Бърдаров протестите при всички положения са смесени и социалният елемент присъства.

„В периферията населението е силно застаряло, хората ги интересува ежедневното оцеляване”, коментира ое доц. Бърдаров. Той даде за пример община Бойница, където смъртността е 51 промила. Такава смъртност нямало дори на местата с военни конфликти и болестни пандемии като СПИН.

„От това, което се случва в България, ще загубят определени кръгове. Протестът е миксиран. Ситуацията е комплицирана и като участници, и много трудно можем да кажем кой ще спечели”, заяви още Бърдаров. „Въпросът е колко хора ще загубят. Това ме притеснява. От цялата ситуация ще загубят обикновените хора”, смята Бърдаров.

Според Анастас Стефанов ще спечели този, който най-добре успее да артикулира проблемите и да влезе в най-добра комуникация с протеста.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.