„Пазар Русия е важен за развитието на отрасъла", заяви вицепремиерът

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Алтай Юксел и Румяна Юксел, ръководство на туроператорска фирма „Аква Тур БГ“ ООД. Компанията работи основно с организиране на пътувания от и до Русия и затова фокус в дискусията бе възможността за насърчаван на посещенията на този пазар.

„Пазар Русия е важен за развитието на отрасъла, като се нарежда сред водещите 10 страни, от които годишно България посреща най-много посетители”, заяви вицепремиерът.

Марияна Николова: В някои курортни зони регистрирахме 20% ръстове на туристи

Тя посочи още, че важно условие за увеличаване на броя на пътуванията е издаването на визите. „Министерството на туризма съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за отпечатването им”, информира министър Николова. И уточни, че целта е те да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. „last minute” почивки.

Представителите на компанията коментираха, че този въпрос е ключов и по-лесното и бързо издаване ще допринесе много за увеличаване на пътуванията между двете страни. „Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, работим последователно и приоритетно, за да го постигнем и вярвам ще се случи максимално скоро”, каза още вицепремиерът.

Министърът на туризма ще настоява за по-евтини чадъри и шезлонги и догодина

Тя представи част от мерките, които правителството предприе за облекчаване на работата на бизнеса и за подпомагането му за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19. Представителите на туроператора поставиха въпроса за качеството на предлаганите туристически услуги и ол инклузив пакетите. Бяха коментирани добри практики при предлагането на ол инклузив системата, както и възможностите да се разработят по-подробни изискванията за предлагането му от местата за настаняване.

Министър Николова обясни, че в момента, със сътрудничеството на професионалните гимназии, се разработва национално меню. „Очакваме по този начин да повишим качеството на услугата и да допринесем за популяризиране на кулинарните богатства на страната”, коментира още вицепремиерът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.