Създаден от тях лунен изследователски модул трябва да кацне на лунната повърхност през 2024 г.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха стартирането на собствена програма за изследване на Луната. Премиерът на страната Мохамед бин Рашид Ал Мактум разказа за това в личния си профил в Twitter.

„Създаденият от Емирствата лунен изследователски модул трябва да кацне на лунната повърхност през 2024 г., за да се изследват области, които не са обхванати от предишни научни мисии“, пише той.

Откриха солени езера под ледници на Марс (СНИМКИ)

Луноходът е кръстен "Рашид" на бащата на премиера, владетелят на Дубай Рашид ибн Саид Ал Мактум. Сондата ще бъде оборудвана със слънчеви панели, комуникационни системи, триизмерни видеокамери и други съвременни устройства.

„По този начин ОАЕ ще се превърне в четвъртата държава в света и първата от арабските държави, разработила лунна програма. Получените данни и изображения от повърхността на естествения спътник на Земята ще бъдат предавани на изследователски центрове по целия свят”, отбеляза премиерът, цитиран от БГНЕС.

Япония ще строи завод на Луната

Програмата за изследване на Луната ще бъде част от космическата стратегия на ОАЕ. През юли тази година страната изпрати спътника „Ал Амал“ до Марс. Целта на тази мисия е да изследва атмосферата и климатичните условия на Червената планета, както и промяната на сезоните на марсианската година, която продължава почти два пъти по-дълго от земната.

По-рано, през 2017 г., ОАЕ обявиха проект за изграждане на мини град на Марс - първото човешко селище. Изграждането му се планира да приключи до 2117 година.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.