Русия била готова да даде разяснения на ЕС за ситуацията с него

Руските власти разглеждат здравето на всеки гражданин на Русия, включително и това на блогъра Алексей Навални, като важен приоритет, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„За нас здравето на всеки руснак е важен приоритет”, каза Песков пред журналисти в отговор на въпрос как Кремъл оценява значението на Навални в руската и световната политика.

Нова версия за отравянето на Навални (ВИДЕО)

Той подчерта, че при сегашната пандемия цялото ръководство на Русия работи над този приоритет, като това се отнася и за Навални.

Попитан да коментира информацията за разговор между германския канцлер Ангела Меркел и Навални в Берлин, Песков отговори, че Кремъл разглежда това като контакт на ръководителя на правителството на Германия „с бивш пациент на болница”.

„По всичко изглежда, (че Меркел се е срещнала с Навални), пожелавайки или изказвайки му подкрепа, или пожелания за скорошно оздравяване. Как може още да се възприеме това?”, попита говорителят, цитиран от БТА. 

Меркел посетила тайно Навални в болницата

По думите му Русия е готова да даде разяснения на Европейския съюз за ситуацията с Навални, а също така иска от Европа информация по случая.

Москва била „несъмнено е готова” да даде разяснения на европейските власти по случая с Навални.

„Ние многократно, напълно прозрачно сме говорили за това, обяснили сме всичко. Също така сме обяснили, че се нуждаем от информацията, с която разполагат и в Берлин, и в Париж, и многократно сме обяснявали, че за съжаление нито Берлин, нито Париж не бързат да споделят с нас тази информация, което съществено затруднява по-нататъшното изясняване на ситуацията”, заяви Песков.

Алексей Навални съобщи за следи от „Новичок”

Запорираха сметките на Алексей Навални

Алексей Навални вече ходи самостоятелно (СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.