Това стана ясно след изявление пред медиите

Разкол в БСП. Шестима депутати напускат парламентарната група на партията. Петима от тях ще прекратят членството си в столетницата.

Защо знакови лица останаха извън Националния съвет на БСП?

Две седмици след като Корнелия Нинова спечели втория си мандат начело на БСП в партията разделението между вътрешните кръгове стана официално. Част от вътрешната опозиция, в лицето на Красимир Янков и Валери Жаблянов, обявиха, че напускат парламентарната група и стават независими депутати. С тях си тръгват още Димитър Стоянов, Лало Кирилов и Георги Андреев. Всички без Жаблянов напускат и партията. Според тях - чашата е преляла след 50-ия конгрес на БСП

„Това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, което е подсигурено и от новия състав на Националния съвет. Ще завършим мандатите си и ангажиментите към нашите избиратели като нечленуващи в парламентарна група. Оставаме социалисти”, обяви Красимир Янков.

50-И ЮБИЛЕЕН КОНГРЕС НА БСП: Ще остане ли вътрешната опозиция в ръководството?

Отцепниците заявиха, че гласът им не се е чувал от ръководството на партията от години. Разкритикуваха „Визия за България”, управлението на Нинова, както и партийната телевизия.

„Сегашното ръководство на парламентарната група и председателят приеха поредица решения, без да се консултират с народните представители. Действаха еднолично, като по този начин превърнаха десетки народни представители на партията в заложници на една последователна, но системно одесняваща политика”, смята Валери Жаблянов.

„Това се обслужваше медийно с ресурса на партията от цяла телевизия и конкретни сайтове”, добави Красимир Янков.

Шестимата засега не коментираха дали и други депутати от БСП ще станат независими.

„Това е индивидуален акт на всеки народен представител”, категоричен е Валери Жаблянов.

Знакови имена в БСП останаха извън новия Национален съвет

Пред партийната централа на „Позитано” 20 народният представител Ирена Атанасова беше учудена от случилото се.

„Не ги разбирам. Аз съм член на тази партия 42 години. Не мисля, че тя е свързана единствено само с това каква позиция заемаш в нея”, обяви тя.

Оставки от партията започнаха да подават и органите ѝ по места. Един от първите напуснали е общинският лидер на БСП в Павел баня Атанас Пъдев, бивш депутат и до конгреса - член на Националния съвет.

Пъдев освободи лидерския пост в общинската организация на партията. Като причина пред Dariknews.bg той посочи „тоталното разминаване с водената от ръководството политика на конфронтация и популизъм във всичките му измерения, арогантно отношение и незачитане на различното мнение”.

СБЛЪСЪЦИ В БСП: Вътрешната опозиция с критика към Корнелия Нинова

От БСП ще коментират разделението официално в сряда. Това ще стане на брифинг в Народното събрание. Ръководството на левицата не е знаело до последно за напускането на шестимата народни представители. Изненадана от хода на отцепилите се депутати е била и самата Корнелия Нинова. На заседание на парламентарната група тази вечер тя е призовала всички присъстващи: „Ако има още някой, който ще напуска, да си подаде заявлението до довечера”, научи още Dariknews.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.