Според проф. Кантарджиев в България мерките са неглижирани

Нов взрив на коронавирус у нас. Тестове разкриха 49 носители в два цеха в Бургаско. РЗИ взима спешни мерки. През септември разпространението на заразата у нас е спаднало до едно от най-ниските нива в Европейския съюз, но сега отново върви нагоре, заяви за NOVA професор Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев: През ноември се очаква скок в броя на заразените

Според него в България мерките са неглижирани и затова кривата е тръгнала пак нагоре. Опасният праг, който не трябва да се превишава, е 25 болни на 100 000 за период от 14 дни, което означава по 1 500 заразени на седмица.

Ако миналата седмица 10 души са заразявали още 7, то тази - 10 души заразяват 11, изчисляват от Щаба. По-сериозното завишение на случаите на COVID-19 у нас се очаква през ноември, когато по прогноза ще ни връхлетят и първите грипни вируси.

Днес най-много от новозаразените в страната са от Бургаско. Областният управител поиска по-строг контрол. Започват проверки за спазване на мерките във всички търговски обекти, големи предприятия, цехове и институции. Предстои и засилена дезинфекция по спирки, детски площадки и места, на които се събират много хора.    

СЗО с висока оценка към България за справянето с пандемията

Преди дни положителни проби дават управителят на шивашкия цех в Айтос и един от работниците. Следват тестове на целия персонал от 80 души, a заразени се оказват 24-ма. 

„Това доведе до карантиниране на всички. Те са без оплаквания. Под карантина са и техните семейства. Цехът е затворен”, каза Георги Паздеров.

25 са заразените служители в друг шивашки цех в областта - този в Зайчар. Засега селото няма да бъде карантинирано, но ще има строг контрол спазва ли се карантината от заразените и техните контактни. От болницата в Айтос взеха спешни мерки.

„Епидемичната обстановка е усложнена, имаме няколко цеха с много заразени. Предвид това се наложи да преобразуваме вътрешното отделение в отделение за лечение на болни с COVID инфекция. Капацитетът е 25 легла”, обясни Паруш Парушев.

216 нови случая на COVID-19, излекувани са 163 души

Кметът на Бургас поиска помощ от частните лечебни заведения. „Максимално спешно подписване на договор със Здравната каса, за да се поемат тези лечения, защото всеки момент очакваме доста пациенти към града”, посочи Димитър Николов.

Областните кризисни щабове вече ще взимат крайното решение трябва ли да се въведат по-строги мерки.

„Идеята не е да се затваря държавата, а да се затваря някое училище или предприятие в дадена област. Решенията, когато са на место, са много по-добри и много по-ефективни, отколкото да се затвори цялата държава”, смята директорът на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

От националния щаб препоръчват по-широка употреба на бързите антигенни тестове - най-вече в лекарски кабинети, училища и колективи с много служители.

„Взема се проба от носа и след 10 минути става ясно дали имаш коронавирус. С този бърз тест, ако имаш симптом или си в етапа един - два дни преди да проявиш симптомите и разпространяваш вируса активно - ще може да се хване”, допълни проф. Кантарджиев.

Жертвите на COVID-19 по света надхвърлиха 1 милион

Със застудяването на времето диагностицирането с COVID-19 ще става все по-трудно, прогнозира проф. Кантарджиев.

„Миналата година грипът се забави два месеца и януари бяха първите случаи. Сега обаче очаквам ноември да се стигне до това увеличение на случаите на коронавирус и паралелно на другите зимни инфекции - първи и най-опасен - респираторният вирус - бебенцата и най-възрастните”, обясни директорът на НЦЗПБ.

Най-ефикасното средство за защита оставало носенето на маска на закрито.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.