Лидерът на левицата увери, че повече депутати няма да излизат от групата в НС

Трусовете в ляво продължават. След разцеплението в редиците на партията се стигна и до остър сблъсък в парламента. Корнелия Нинова настоява отцепниците да напуснат Народното събрание и да освободят депутатските кресла за следващите в листата на левицата. Отцепниците от своя страна категорично отказват да го направят.

 

 

Разцеплението в редиците на БСП и взаимните атаки за това кой е реална опозиция в парламента се превърна в основна тема в пленарния ден. Един от шестимата напуснали групата на БСП е Валери Жаблянов.

„Аз се обявявам за независим, нечленуващ в парламентарна група, а иначе моята партийна принадлежност е пределно ясна. Ние сме опозиция на сегашното управление и на сегашното управляващо мнозинство, убедена опозиция и ще останем такава”, заяви Жаблянов.

Минути по-късно лидерът на левицата Корнелия Нинова събра зад гърба си цялата останала група и поиска отцепниците да напуснат Народното събрание. 

„Напусналите партията получиха оценка на Конгреса - не бяха избрани за членове на Националния съвет. Очевидно мотивите за напускане не са ценностни, а властови. Докато бяха в Националния съвет, стояха и в партията, а когато вече не са на ръководни постове, я напускат. Това поведение е обидно. Незабавно да напуснат парламентарните места за следващите, които да влязат от листата”, заяви Нинова.

Отговорът остана същият.

„Изявлението на Нинова показва колко правилно е нашето решение. Тя продължава с разделителните линии. Явно не се е запознала с конституцията на Република България. Да я прочете и да я спазва. Нашето решение да напуснем е свързано най-вече с тази имитация на опозиционност”, заяви Красимир Янков.

Според Кирил Добрев, Нинова е трябвало да потърси диалог за изход от кризата в партията.

„Просто се учудвам защо не успя не намери време да поговори с всички недоволни, които имаха претенции към нейното ръководство. Само една силна БСП може да побеждава. Важното е, че ги загубихме за каузата”, заяви Кирил Добрев.

Спекулациите дали отцепилите се ще сформират нов политически проект и дали това е причината да си тръгнат от БСП – остават.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.