Статуя на малкия магьосник беше поставена на емблематичен лондонски площад

Бронзова статуя на Хари Потър, летящ с метла, се появи на лондонския площад Лестър скуеър, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Статуя, която показва актьора Даниъл Радклиф в ролята на Хари Потър, е само на няколко метра от киното, където беше премиерата на филма "Хари Потър и Философският камък" през ноември 2001 г. Статуята създава впечатление, че се носи във въздуха, тъй като металната колона, която е единствената й опорна точка, е скрита от зелен храст, над който "лети" Потър.

"Хари Потър е много важен за литературата, театъра и разбира се киното" - каза Рос Морган, ръководител на бизнес сдружението "Сърцето на Лондон".

Дж.К.Роулинг пуска онлайн приказка за децата „под ключ“

На площада има още осем статуи на популярни филмови герои. Желаещите могат да се снимат с Мери Попинс, мечката Падингтън, мистър Бийн, Батман. Британските зрители за първи път имаха възможност да ги видят на големия екран на площад Лестър, където са два популярни киносалона. Именно там се организират премиерите на филмите.

Седемте романа за Хари Потър, публикувани от 1997 до 2007 г., донесоха на автора им Джоан Роулинг световна слава. Общият тираж на книгите, публикувани на повече от 80 езика, надхвърля 500 милиона екземпляра. По тези произведения са заснети осем филма.

Нов вид пепелянка носи името на герой от поредицата „Хари Потър“ (СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.