Радев посочи, че ветото, което е наложил за Избирателния кодекс вероятно ще бъде преодоляно, въпреки основателните мотиви

"Трябва да си даваме сметка, че колкото докладът на ЕК е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия Европейски съюз". Това заяви във Велико Търново държавният глава Румен Радев.

По думите му докладът е самопризнание за "дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция".

 

 

"Продължаването на механизма за сътрудничество и проверка дори и под различна форма е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал", коментира още президентът.

Той изрази признателност и подкрепа за всички граждани, които "са спрели да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, олигархичните зависимости и безконтролността на главния прокурор, и се борят да си върнат държавата".

Държавният глава коментира искането на Съюза на съдиите за оставката на главния прокурор с думите, че обвинител номер 1 "системно погазва закона и обществения интерес с неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси, както и да атакува неудобните, с което уронва устоите на правовата държава".

Радев посочи, че ветото, което е наложил за Избирателния кодекс вероятно ще бъде преодоляно, въпреки основателните мотиви. 

"Мисля, че трябва да бъде подкрепено от опозицията, стига определени партии да решат дали са опозиция или не. Това зависи от начина, по който гласуват", каза той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.